ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

diatrofiΗ εφημερίδα μας έφτασε στον 4ο χρόνο λειτουργίας και στο 7ο κατά σειρά τεύχος.
Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στη σωστή διατροφή.

Ελπίζουμε να βοηθήσουμε με τα άρθρα μας να συνηθίσουν και οι μαθητές μας και οι γονείς τους στην υγιεινή διατροφή, προτιμώντας κυρίως τη μεσογειακή διατροφή, που είναι παγκοσμίως αποδεκτή.

Παράλληλα, με τις συνταγές που ετοιμάσαμε θέλουμε να προβάλουμε την ευκολία του πρωινού φαγητού, τόσο απαραίτητου για τον οργανισμό, ιδίως για τους νέους ανθρώπους.

βράχοιΣτην κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια το πρώτο πράγμα που θα πρόσεχε κανείς είναι τους διάσπαρτους βράχους στην κοίτη της ξεραμένης λίμνης Ρείστρακ. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι βράχοι κινούνται λόγω κάποιων πανίσχυρων ανέμων, αλλά κανείς δεν έχει δει έναν να κινείτε. Κάνεις δεν μπορεί να ερμηνεύσει την μετακίνηση των βράχων που ενώ βρισκόταν αρχικά ο ένας διπλά στον άλλο και στην συνέχεια βρέθηκαν να μετακινούνται με διαφορετική ταχύτητα και κατεύθυνση και να καταλήγουν σε τελείως διαφορετικά σημεία. Όμως άλλα επιστημονικά κέντρα μετά από πολύωρες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατον οι άνεμοι να είναι η αιτία που κινούνται οι βράχοι διότι αν ίσχυε αυτό οι άνεμοι θα έπρεπε να είχαν ταχύτητα εκατοντάδων χιλιομέτρων την ώρα για να μετακινήσουν κάποιες από αυτές τις πέτρες. Διάσημο επιστημονικό κέντρο στην Αμερική αναφέρει: «Η θερμοκρασία μειώνεται απότομα την νύχτα, συχνά σχηματίζεται πάγος γύρω από τη βάση ενός βράχου. Αυτό δίνει την δυνατότητα στους δυνατούς νυκτερινούς ανέμους να σπρώξουν το βράχο κατά μήκος της λίμνης.» Ο ισχυρισμός αυτός είναι εφικτός γιατί η κοίτη της λίμνης είναι επίπεδη και σχετικά λεία και οι άνεμοι μπορούν εύκολα να αναπτύξουν ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 140 χιλιομέτρων την ώρα. Όμως όποια και αν είναι η αλήθεια, η κίνηση. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο οι βράχοι της Ρείσταρκ έχουν παραμείνει ένα από τα πιο ανεξήγητα καιρικά φαινόμενα του πλανήτη.

Βαγγελιώ Τσιβλέρη

μπανάνα1η... Όταν οι μπανάνες μαυρίσουν και πια δεν μπορούμε να τις φάμε, τότε έρχεται η ώρα να τις απολαύσει η επιδερμίδα μας.

Για τη μάσκα μέλι-μπανάνα θα χρειαστείτε:

? 1 πολύ ώριμη μπανάνα

? 1 κουταλιά μέλι

Περισσοτερα...

kristolen

ΥΛΙΚΑ

175 γρ. καθαρισμένα αμύγδαλα
175 γρ. σταφίδες
100 γρ. σουλτανίνες
100 γρ. ψιλοκομμένο φρουί γλασέ λεμόνι
100 γρ. ψιλοκομμένο φρουί γλασέ πορτοκάλι
1 συσκευασία βανίλιας
ξύσμα από ένα αράντιστο λεμόνι
3 κ.σ. ρούμι
500 γρ. αλεύρι
60 γρ. μαγιά
90 γρ. ζάχαρη
1/8 λ. χλιαρό γάλα
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. βούτυρο
αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
150 γρ. λιωμένο βούτυρο για επάλειψη
100 γρ. άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Περισσοτερα...

ρολόιΈνα ρολόι χειρός, φτιαγμένο από ηλεκτρονικό χαρτί, ανέπτυξε υπό συνθήκες μυστικότητας η Sony, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας πάνω στη χρήση του συγκεκριμένου καινοτόμου υλικού για προϊόντα του χώρου της μόδας.

Περισσοτερα...

Ιωάννα Μαλίκη

ioannou1Ο Γιώργος Ιωάννου ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Το κανονικό όνομα ήταν Γιώργος Σορολόπης. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Νοεμβρίου 1927 και πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 1985, όταν ήταν μόλις 58 ετών.

Περισσοτερα...

Η μακέτα του χωριού

χωριόΥπάρχει ένα χωριό, στην Ευρώπη, όπου όλοι οι κάτοικοι του, πάσχουν από άνοια και αλτσχάιμερ. Που βρίσκεται αυτό και πως συμβαίνει να είναι όλοι μαζί συγκεντρωμένοι;

Περισσοτερα...

Ιωάννα Μαλίκη

μελ-κουΑπό τις πιο λαχταριστές λιχουδιές των χριστουγέννων είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Ποιο από τα δυο όμως είναι πιο υγιεινό; Οι κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα;

Περισσοτερα...

Μαρία - Τσαμπίκα Ιορδανίδου

Τα βιβλία μας προσφέρουν πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα. Είναι οι φίλοι μας, όταν δεν έχουμε τι να κάνουμε και νιώθουμε μοναξιά, γι? αυτό πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα συμβουλευόμαστε, γιατί πάντα έχουν κάτι να σου προφέρουν! Θα σου πρότεινα:

Περισσοτερα...

Ιωάννα Μύσταξ

ΜποδοσάκηςΟ Πρόδρομος "Μποδοσάκης" Αθανασιάδης (περ. 1890 - 18 Ιανουαρίου 1979) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στον Πόρο μάλλον το 1890 ή το 1891, χωριό της επαρχίας Νίγδης στα βάθη της Μικράς Ασίας,

Περισσοτερα...

Ευστρατία-Μαρία Ζάπρη

cinoa3Η επιστημονική της ονομασία είναι chenopodium quinoa και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Η κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία δε βλάπτουν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.

Περισσοτερα...

Σμαράγδα Βάις

1) Τρώτε ποικιλία τροφίμων

Χρειάζεστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία? καμία τροφή δε μπορεί να τα παρέχει όλα.

Περισσοτερα...

λεμονιΖάπρη Ευστρατία-Μαρία

Λεμόνι

Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά εσπεριδοειδών. Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση.

Περισσοτερα...

lewinΟ καθηγητής Walter Lewin, είναι γνωστός από την διδασκαλία φυσικής στο MIT και τις απολαυστικές διαλέξεις του οποίες κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά τι σχέση έχουν οι στολές των αστροναυτών με την γιαγιά του Walter Lewin;

Περισσοτερα...

γη-σελήνηΑν μπορούσαμε να τοποθετήσουμε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος στη σειρά, τον έναν δίπλα στον άλλο, τότε αυτοί θα κάλυπταν την μέση απόσταση Γης ? Σελήνης;

Περισσοτερα...

Έφη Ζάπρη

μεταλλαγμέναΓενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε τεχνητά αλλοιώνοντας τη γενετική του ταυτότητα (DNA) με την προσθήκη ή και με την αφαίρεση γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη.

Περισσοτερα...

Με ποιους τρόπους επικοινωνούν μεταξύ τους

αγελάδαΕρευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary και του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ στη Βρετανία πέρασαν δέκα μήνες παρέα με αγελάδες καταγράφοντας σε ειδικές ψηφιακές συσκευές τους ήχους που παράγουν.

Περισσοτερα...

Χριστουγεννιάτικα κηροπήγιαd

ΥΛΙΚΑ:

  • Γυάλινα βάζα
  • Κεριά
  • Διακοσμητικά στοιχεία

 

Κολλήστε το κερί στη βάση του γυάλινου βάζου. Διακοσμήστε εξωτερικά το βάζο με σπάγκο, γκι , δαντέλα, αποξηραμένα φρούτα ή ακόμα απλά τοποθετήστε μια σειρά, λαμπάκια μέσα σε αυτό.

Περισσοτερα...

 Βαγγελιώ Τσιβλέρη

δέρμαΤο δέρμα μας είναι ένα ζωντανό όργανο. Ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο απεκκριτικό όργανο του σώματος. Η απόφραξη των πόρων του δέρματος, μπορεί να επιφέρει θάνατο.

Περισσοτερα...

Σας παρουσιάζουμε οκτώ υπερτροφές που ευδοκιμούν στην Ελλάδα ή αποκλειστικά στην Ελλάδα. Κάποιες από αυτές τις χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ενώ κάποιες άλλες τις αγνοούμε επιδεικτικά!

Περισσοτερα...

ΠαπακυριακόπουλοςΦέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Χρίστου Παπακυριακόπουλου (1914 ? 1976), που είναι μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ο μεγαλύτερος έλληνας μαθηματικός του 20ου αιώνα. Οι έρευνες του άνοιξαν το δρόμο που οδήγησε τελικά στην απόδειξη της Εικασίας του Πουανκαρέ. Ένα πρόβλη?α από τα επτά που πρόσφατα «επικηρύχθηκαν» ?ε ένα εκατομμύριο δολάρια έκαστο και που τελικά έ?ελλε να αποδειχθεί το 2002.

Περισσοτερα...

Σας παρουσιάζουμε δύο πολύ εύκολες, αλλά και πολύ δυναμωτικές και εύγευστες, συνταγές για το πρωινό που ετοίμασαν οι μαθήτριες: Σμαράγδα Βάις, Ελένη Τσιγάρα, Μαρία Παπαγγέλου, Μαρία Ιορδανίδου

Περισσοτερα...

Ευστρατία-Μαρία Ζάπρη, Ιωάννα Αραμπατζή, Μαρία Παπαγγέλουxym

Όλοι ξέρουμε πως το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Πρέπει, λοιπόν, να τρώμε κάθε μέρα ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό. Να μερικές προτάσεις που σας κάνουμε για το τέλειο πρωινό.

Περισσοτερα...

Μαρία Παπαγγέλου

Η εξέλιξη του ανθρώπου ήταν πάντα στενά συνδεδεμένη με τη διατροφή του και στο πέρασμα του χρόνου κάθε αλλαγή στον τρόπο ζωής του είχε άμεση επίδραση στην εξέλιξη της τροφής και στο διατροφικό μοντέλο.

Περισσοτερα...

Το κανάλι μας

youtube