Ιωάννα Μαλίκη
Από τις πιο λαχταριστές λιχουδιές των χριστουγέννων είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Ποιο από τα δυο όμως είναι πιο υγιεινό; Οι κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα;
Μελομακάρονα
Υλικά:
? 4 φλ. λάδι
? 1 φλ. ζάχαρη
? 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
? 1 φλ. αλυσίβα
? 1 φλ. καφέ κονιάκ
? 1 κ.γ. κανέλα
? 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
? 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
? 2 κιλά αλεύρι
? 1 φλ. μέλι
? 1 φλ. ζάχαρη
? 1 1/2 φλ. νερό
? 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
? 1 κ.γ. κανέλα
? 1 κ.σ. ζάχαρη
Το βασικό συστατικό για την παρασκευή του μελομακάρονου είναι το μέλι, που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος β, περιέχει καρύδια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ελαιόλαδο που περιέχει βιταμίνη Ε.
Κουραμπιέδες
Υλικά:
? 1 κιλό βούτυρο γίδινο
? 1 ποτήρι ζάχαρη
? 3/4 απ'το ποτήρι του κρασιού κονιάκ
? 5 κρόκους αυγών
? 2 ασπράδια αυγών
? 1/2 φλυτζανάκι του ελλ. καφέ ανθόνερο
? 1/2 φλυτζανάκι του ελλ. καφέ καθαρό λευκό οινόπνευμα
? 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
? 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
? 1 κούπα (όχι πολύ γεμάτη) αμυγδαλόψυχα
? 1 κιλό περίπου ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Τα αμύγδαλα που περιέχουν είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και σίδηρο ενώ το βούτυρο περιέχει κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι βλαβερά. Τέλος η ζάχαρη αποτελεί φυσική πηγή υδατανθράκων δεν έχει όμως κάποια θρεπτική αξία και μας δίνει μόνο «κενές» θερμίδες.
Συμπερασματικά, πιο υγιεινό είναι το μελομακάρονο και ίσως θα ήταν καλύτερο να το απολαύσουμε περισσότερο μέσα στις γιορτές. Μα αν δεν χαρούμε στις γιορτές πότε θα χαρούμε; Οπότε κι ένας κουραμπιές τι θα πειράξει;
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|