ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα 7ο τεύχος Αποτοξίνωση δέρματος

 Βαγγελιώ Τσιβλέρη

δέρμαΤο δέρμα μας είναι ένα ζωντανό όργανο. Ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο απεκκριτικό όργανο του σώματος. Η απόφραξη των πόρων του δέρματος, μπορεί να επιφέρει θάνατο.

Κάθε μέρα, από το δέρμα μας εξέρχονται περίπου 2,5 κιλά μεταβολικών παραπροϊόντων (κυρίως νερό), ενώ τα νεφρά, το παχύ έντερο και οι πνεύμονες αποβάλλουν περίπου ένα κιλό. Όταν το δέρμα είναι συμφορημένο ή υποτονικό, τα υπόλοιπα απεκκριτικά όργανα καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, το υγιές δέρμα έχει την ικανότητα να εργάζεται υπερωριακά, λειτουργώντας σαν ένα τρίτο νεφρό, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε υψηλό πυρετό.

Αν εμφανιστούν δυσοσμία, δυσχρωμία και ατέλειες, αυτό δείχνει ότι το αίμα και η λέμφος αποτοξινώνονται. Όταν ολοκληρωθεί η αποτοξίνωση, οι δερματικές ατέλειες θα εξαφανιστούν.

Η επιδερμίδα μας αναπλάθεται κάθε 27 μέρες. Σε αντίθεση με το φαινόμενο που παρατηρείται στα φίδια, το δικό μας δέρμα απολεπίζεται ανά κύτταρο, μέσω μιας διαδικασίας που γενικά δεν γίνεται αντιληπτή. Αν η επιδερμίδα είναι υπέρμετρα ξηρή, αυτό μάλλον σημαίνει ότι το δέρμα ως όργανο λειτουργεί υποτονικά.

Λίγες συμβουλές για το τέλος...

Πώς μπορούμε να κρατήσουμε την επιδερμίδα μας υγιή και όμορφη;

απολέπισηΑν θέλουμε να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα μας σε βάθος, τότε η απολέπιση είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Με την απολέπιση απομακρύνονται τυχόν νεκρά κύτταρα. Το χειμώνα η απολέπιση μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, καθώς ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας και να χαλάσει τη φυσική ισορροπία της υγρασίας. Αντί να χρησιμοποιούμε "σκληρά" καθαριστικά του εμπορίου, προτιμούμε ένα που να βασίζεται σε φυσικά συστατικά και μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας. Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακατέψουμε μέλι, ελαιόλαδο και αλάτι. Τρίβουμε απαλά και ξεβγάζουμε με νερό.

Ακόμη και τον χειμώνα η πρόσληψη υγρών είναι πολύ σημαντική. Ίσως είναι πιο σημαντική από οτι καλοκαίρι, αφού δεν καταλαβαίνουμε εύκολα πως το σώμα μας έχει ανάγκη από νερό. Όσες κρέμες και λοσιόν και αν χρησιμοποιούμε, αν δεν πίνουμε νερό η επιδερμίδα μας δεν θα ενυδατωθεί όσο χρειάζεται. Για το λόγο αυτό 7 με 8 ποτήρια την ημέρα είναι απαραίτητα. Όσον αφορά στη διατροφή ας μην ξεχνάμε πως οι βιταμίνες είναι οι πιο δυνατοί μας σύμμαχοι στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε την επιδερμίδα μας υγιή και ενυδατωμένη

Καλό είναι να αποφεύγουμε να έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας συνθετικά ρούχα. Προτιμούμε βαμβακερά υφάσματα.

Όσον αφορά την έκθεση στο περιβάλλον, το τσουχτερό κρύο μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα μας κάνοντας τη πιο ξηρή και άτονη. Ας την προστατεύουμε, λοιπόν, από κάθε κλιματική αλλαγή, ώστε να μην πάει χαμένη όλη η προσπάθεια μας να την διατηρούμε υγιή και ενυδατωμένη.

Το κανάλι μας

youtube