ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

dikaioma

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Ωράριο λειτουργίας

Το σχολείο λειτουργεί από τις 08.15 ως τις 13.55.

Πρωινή προσέλευση στο σχολείο

Οι μαθητές/τριες και το διδακτικό προσωπικό οφείλουν να προσέρχονται ως τις 08.15 στον χώρο του σχολείου, να συντάσσονται με ησυχία και τάξη για την πρωινή συγκέντρωση, να παρακολουθούν την προσευχή, δείχνοντας τον ανάλογο σεβασμό και την απαραίτητη ανεκτικότητα στις θρησκευτικές προτιμήσεις των άλλων. Στόχος της πρωινής συγκέντρωσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι η ενημέρωση σχετικά με διάφορα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου.

Μετά το κτύπημα του κουδουνιού η εσωτερική καγκελόπορτα θα κλείνει και δε θα γίνεται δεκτός κανένας μαθητής ως την έναρξη της 2ης διδακτικής ώρας.

Οι μαθητές/τριες, εφόσον καθυστερήσουν την πρώτη ώρα, θα πρέπει να περάσουν από το γραφείο της Διεύθυνσης, προκειμένου να πάρουν άδεια εισόδου στην τάξη τους.

Οι γονείς-κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν τη διεύθυνση του σχολείου για την απουσία του παιδιού τους. Εξίσου και το σχολείο οφείλει να ενημερώνει τους γονείς-κηδεμόνες για την απουσία του παιδιού τους.

Καθυστερημένη προσέλευση στο σχολείο

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια προσέλθει για διάφορους λόγους στις ενδιάμεσες ώρες, οφείλει να περάσει πρώτα από το γραφείο της διεύθυνσης, ώστε να εφοδιαστεί με τη σχετική άδεια εισόδου αλλά και να ενημερωθεί το σχολείο για τον λόγο της απουσίας.

Προσέλευση στην αίθουσα διδασκαλίας

Με το χτύπημα του κουδουνιού οι μαθητές, όπως και οι καθηγητές τους, οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα στην αίθουσα διδασκαλίας. Δεν είναι λειτουργικό να καθυστερούμε, γιατί διακόπτεται το μάθημα.

Στην περίπτωση καθυστέρησης ο διδάσκων καθηγητής οφείλει να παραπέμψει τους αργοπορημένους στη διεύθυνση του σχολείου. Σε περίπτωση καθυστέρησης του καθηγητή/τριας, το 5μελές συμβούλιο της τάξης ή ο απουσιολόγος οφείλουν να ενημερώσουν τη διεύθυνση του σχολείου.

Μετά το τέλος του ωραρίου δεν επιτρέπεται να παραμένει κανείς στον χώρο του σχολείου διότι παρακωλύεται το έργο των καθαριστών.

Παραμονή στο σχολείο

Σύμφωνα με τον νόμο οι μαθητές/τριες απαγορεύεται να απομακρυνθούν από τον χώρο του σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους ασφαλείας, κλειδώνεται η εξωτερική πόρτα.

Όταν δημιουργείται κενό λόγω απουσίας καθηγητή, εφόσον οι μαθητές/τριες δεν μπορούν να απασχοληθούν σε κάποια άλλη δραστηριότητα του σχολείου, οφείλουν να παραμένουν με ησυχία στο προαύλιο (ή στην αίθουσα σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών).

Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα οι μαθητές/τριες με τον καθηγητή ή την καθηγήτρια φροντίζουν να ανοίξουν τα παράθυρα για τον απαραίτητο αερισμό της αίθουσας και αποχωρούν από την αίθουσα. Η αίθουσα κλειδώνεται και οι μαθητές κατευθύνονται στην αυλή. Δεν παραμένει κανείς στους διαδρόμους εκτός από τους εφημερεύοντες καθηγητές.

Επειδή οι αίθουσες κλειδώνουν, γι' αυτό οι μαθητές/τριες θα πρέπει να παίρνουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα, π.χ. χρήματα, τρόφιμα ή τα βιβλία της επόμενης ώρας, εφόσον πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλη αίθουσα.

Ειδικές περιπτώσεις απομάκρυνσης από το σχολείο

Αν κάποιος μαθητής πρέπει να απουσιάσει για ειδικούς λόγους (π.χ. επίσκεψη σε γιατρό) θα δοθεί άδεια εξόδου με την παρουσία του γονέα/κηδεμόνα ή, σε περίπτωση αδυναμίας παρουσίας του γονέα/κηδεμόνα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σχολικές δραστηριότητες εκτός του σχολείου

Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι εκδρομές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, αλλά μακριά από τον χώρο του, αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επομένως η συμμετοχή των μαθητών σε αυτά είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, για τη συμμετοχή τους (εκτός των σχολικών περιπάτων) είναι απαραίτητη η άδεια του γονέα, η οποία δίνεται με σχετική υπεύθυνη δήλωση, που χορηγείται κάθε φορά στους μαθητές.

Εφόσον η δήλωση αυτή είναι αρνητική, ο μαθητής είναι υποχρεωμένος την ημέρα της εκδήλωσης να παραμείνει στο σχολείο. Σε περίπτωση απουσίας του καταχωρούνται απουσίες ισάριθμες με τις διδακτικές ώρες που προβλέπονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα της ίδιας ημέρας.

Η συμμετοχή των μαθητών στον εκκλησιασμό είναι προαιρετική. Στην περίπτωση που ο μαθητής δεν προσέλθει στην εκκλησία είναι υποχρεωμένος την ώρα του εκκλησιασμού να παραμείνει στο σχολείο.

Φοίτηση

Οι μαθητές οφείλουν να παρακολουθούν καθημερινά και ανελλιπώς τα μαθήματα. Μαθητής/τρια για κάθε διδακτική ώρα που απουσιάζει χρεώνεται με μία (1) απουσία.

  • Η φοίτηση θεωρείται επαρκής, όταν το σύνολο των απουσιών είναι ως 114.
  • Μαθήτρια/τής που ξεπερνά το όριο των 114 απουσιών, απορρίπτεται και οφείλει να επαναλάβει την τάξη.

Θέματα συμπεριφοράς

Μέσα στο σχολικό περιβάλλον οι καθηγητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στους μαθητές· οι μαθητές με τη σειρά τους οφείλουν να σέβονται τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, να έχουν ευγενική συμπεριφορά, να μη διαπληκτίζονται και να μη χειροδικούν.

Ακόμη πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με σοβαρότητα και επιμέλεια και να φροντίζουν για τη διατήρηση της ησυχίας στην τάξη, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται παιδαγωγικό και ποιοτικό κλίμα.

Όλοι θα πρέπει να έχουν ευπρεπή και ανεπιτήδευτη εμφάνιση, που να ταιριάζει στην ηλικία τους και το σχολικό περιβάλλον, χωρίς να προκαλούν.

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές οφείλουν να φορούν την αθλητική τους φόρμα, έτσι όπως την ορίζει ο καθηγητής φυσικής αγωγής.

Επιπλέον, όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους, κυρίως στις βρύσες και τις τουαλέτες.

Δεν είναι σωστό για λόγους υγιεινής να καταναλώνονται τροφές και ποτά μέσα στην αίθουσα.

Οι μαθητές πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους από κάθε κίνδυνο· να μην ανεβαίνουν στα παράθυρα του σχολείου και στα κάγκελα του κλιμακοστασίου και να μην έχουν μαζί τους αντικείμενα άσχετα με το σχολείο και τα μαθήματά τους.

Χρέος όλων μας είναι να διατηρούμε καθαρό τον σχολικό χώρο, να μην πετάμε σκουπίδια και να μη λερώνουμε τους τοίχους. Η αναγραφή συνθημάτων, συμβόλων, άσεμνων λέξεων ή φράσεων στους τοίχους του σχολείου δημιουργεί αντιαισθητικό περιβάλλον, που προσβάλλει όλους. Είναι χρέος μας επίσης να μην καταστρέφεται η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου (πόρτες, παράθυρα, πίνακες, κουρτίνες, θρανία, καρέκλες κ.λ.π.) και κυρίως να διατηρούνται καθαρά τα θρανία και οι καρέκλες με προσωπική μας ευθύνη. Άλλωστε, θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι η δημόσια περιουσία είναι περιουσία που αγοράστηκε με τα χρήματα καθενός από μας, με άλλα λόγια η δημόσια περιουσία είναι δικιά μας περιουσία.

Σε περίπτωση που προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά θα πρέπει να αποκατασταθεί από τον δράστη ή σε περίπτωση αμφιβολιών από το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο.

Ο ρόλος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου είναι καθοριστικός στη επικοινωνία συλλόγου καθηγητών και μαθητών. Ειδικότερα το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν τη δημιουργικότητα και εθίζουν στο πνεύμα της συνεργασίας, π.χ. γιορτές, τιμητικές εκδηλώσεις ή εκδηλώσεις που αφορούν την πόλη ή κοινωνικά της προβλήματα, ημέρες-αφιερώματα.

Δεν επιτρέπεται η κατοχή και η χρήση των κινητών τηλεφώνων και οποιαδήποτε άλλης συσκευής αναπαραγωγής ή εγγραφής εικόνας και ήχου στο σχολείο. Η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται επαρκώς με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα που διαθέτει το σχολείο. Επειδή η χρήση των κινητών στο σχολείο έχει ξεπεράσει κάθε όριο, και επειδή πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες κακόπιστης χρήσης των κινητών (π.χ. φωτογράφιση ή βιντεογράφηση μαθητών χωρίς την άδειά τους) γι' αυτό το σχολείο σε περίπτωση που μαθήτρια/μαθητής χρησιμοποιεί το κινητό, θα το κατακρατά και θα το παραδίδει στον κηδεμόνα της μαθήτριας/του μαθητή.

Απαγορεύεται το κάπνισμα στον χώρο του σχολείου κατ' εφαρμογή της σχετικής υγειονομικής διάταξης.

Αντιμετώπιση των ζητημάτων συμπεριφοράς

Στόχος του σχολείου είναι η ειρηνική συνύπαρξη όλων, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ας έχουμε ως αρχή να μην κάνουμε στους άλλους αυτά που δε θέλουμε να μας κάνουν.

Από την άλλη, στόχος του σχολείου δεν είναι να τιμωρεί. Όμως, είναι αναγκαίο το σχολείο να διαφυλάξει τους πολλούς από την αντικανονική συμπεριφορά των λίγων. Γι' αυτό σε περιπτώσεις συμπεριφοράς εκτός των ορίων, αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα επικοινωνίας με τον μαθητή/την μαθήτρια ή τους γονείς τους, τα σχολικά παραπτώματα θα αντιμετωπίζονται από το σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλοντας τις ανάλογες ποινές, οι οποίες είναι:
α) προφορική παρατήρηση,
β) επίπληξη,
γ) αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας,
δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών,
ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος..

Όλες οι ποινές καταχωρούνται στο βιβλίο ποινών του σχολείου. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς ο σύλλογος των καθηγητών υποχρεώνεται από τον νόμο να καθορίζει τη συνολική διαγωγή των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραπτωμάτων.

Η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των παραπτωμάτων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, όμως δεν αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο. Η επιείκεια χωρίς όρια νομιμοποιεί τις αποκλίσεις και καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας.

Επικοινωνία γονέα-σχολείου

Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο και το διδακτικό προσωπικό καθημερινά, κατά τις ώρες λειτουργίας του, για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί. Σε κάθε περίπτωση και για οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος του μαθητή / της μαθήτριας.

Οι καθηγητές/τριες του σχολείου δέχονται τους γονείς σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Μετά την οριστικοποίηση του προγράμματος λειτουργίας διανέμεται ενημερωτικό σημείωμα με τις ώρες που δέχεται καθένας από το διδακτικό προσωπικό. Το ίδιο σημείωμα αναρτάται στον ιστοχώρο του σχολείου.

Τηλέφωνο - τηλεομοιοτυπία (fax): 2310 207353
Ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστοχώρος: http://3gym-thess.thess.sch.gr

 

 

Το κανάλι μας

youtube