ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα 7ο τεύχος 8 Ελληνικές υπερτροφές

Σας παρουσιάζουμε οκτώ υπερτροφές που ευδοκιμούν στην Ελλάδα ή αποκλειστικά στην Ελλάδα. Κάποιες από αυτές τις χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ενώ κάποιες άλλες τις αγνοούμε επιδεικτικά!

 

1) Ελαιόλαδο

λάδιΕίναι γεγονός ότι έχουμε κυριολεκτικά έξω από την πόρτα μας την υπερτροφή που θα ζήλευε κάθε λαός. 30.000 περίπου επιστημονικές μελέτες συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο με την υγεία και την μακροβιότητα. Έχει πλέον διαπιστωθεί η άμεση σχέση της κατανάλωσης ελαιόλαδου με την μείωση καρδιακών νοσημάτων. Επίσης συμβάλει στην μείωση εμφάνισης του καρκίνου.

2) Αμύγδαλα

αμύγδαλαΆλλη μια τροφή που ευδοκιμεί στην χώρα μας είναι τα αμύγδαλα. Πρόκειται για έναν καρπό με συμπυκνωμένη ενέργεια πλούσιο σε λιπαρά βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Βοηθά στη μείωση σακχάρου και της ινσουλίνης.

3) Κάπαρη

κάπαρηΗ κάπαρη είναι ένας μικρός καρπός που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή ουσίες δηλαδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη.

4) Κορινθιακή σταφίδα

μαύρη σταφίδαΈνας ακόμη διατροφικός θησαυρός, αποκλειστικά ελληνικός, είναι η κορινθιακή σταφίδα. Μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης, κορινθιακής σταφίδας, η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και φθηνότερη από τα διάφορα είδη μούρων που έχουν γίνει τόσο μεγάλη μόδα το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Επιπλέον διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Δεδομένου ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, περιέχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών - υψηλότερο μάλιστα από τα υπόλοιπα είδη σταφίδας.

5) Κράνα

κράναΑπό τις πιο σημαντικές υπερτροφές, και όχι άδικα, είναι τα κράνα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε ότι τα κράνα υπερτερούν σε ολική αντιοξειδωτική ικανότητα από διαφόρους διαδεδομένους για τα αντιοξειδωτικά τους, καρπούς, όπως το ρόδι ή το βατόμουρο. Έτσι, όταν κάποιος καταναλώνει αυτούσιους καρπούς κρανιάς αποκομίζει μια σειρά από σημαντικά διατροφικά οφέλη όπως βιταμίνη C, ανθοκυάνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.

6) Κρόκος

κρόκοςΚαι περνάμε στον κρόκο Κοζάνης που με τη σειρά του έχει να επιδείξει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα είδη αντιοξειδωτικών που περιέχει, αποδεικνύεται από μελέτες, ότι έχουν ευεργετικά οφέλη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Άλλες πάλι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμά του, μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ενώ βρέθηκε να έχει θετική επίδραση και σε ασθενείς με ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας Αlzheimer.

7) Μαστίχα Χίου

μαστίχαΆλλο ένα αποκλειστικά ελληνικό προϊόν όπου η σύγχρονη επιστημονική έρευνα πιστοποιεί πολλά απ τα οφέλη του είναι η μαστίχα Χίου. Μερικά από αυτά είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της. Άλλες πάλι μελέτες αποδεικνύουν ότι η μοναδική της σύνθεση την καθιστά προληπτικό μέσο και πιθανόν θεραπευτικό κατά της τερηδόνας. Κάποια επίσης καινούρια επιστημονικά δεδομένα έρχονται να συμπληρώσουν, όσα ήδη γνωρίζαμε για τις θετικές επιδράσεις της, σε ασθενείς με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και να αναδείξουν τη δράση της, ως θεραπεία για το έλκος και τη νόσο του crohn. Τέλος άλλες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση της μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης.

8) Ρόδι

ρόδιΤελευταίο και φυσικά μη εξαιρετέο στη λίστα με τις υπερτροφές το ρόδι! Το φρούτο που βρέθηκε κατόπιν μελετών ότι θεραπεύει την αθηροσκλήρωση, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στα αγγεία μας, στο διαβήτη τύπου II, στην στυτική δυσλειτουργία, σε βακτηριακές λοιμώξεις, στην υπέρταση, στην ανδρική υπογονιμότητα αλλά και την παχυσαρκία. Όλα αυτά γιατί εκτός από από αρκετή βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση που δε συναντάται μέχρι στιγμής πουθενά αλλού στη φύση.

Το κανάλι μας

youtube