ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα 7ο τεύχος Η ιστορία της κινόα

Ευστρατία-Μαρία Ζάπρη

cinoa3Η επιστημονική της ονομασία είναι chenopodium quinoa και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Η κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία δε βλάπτουν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.

Ουσιαστικά η κινόα είναι ένας θάμνος, που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε διάφορα χρώματα, όπως, άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε. Σίγουρα, θα αναρωτιέστε τι κάνει αυτόν το σπόρο τόσο σημαντικό. Η κινόα είναι ένας σπόρος με τεράστια διατροφική αξία. Σε αντίθεση με άλλες τροφές, περιέχει cinoa1πρωτεΐνες, αλλά και τα 9 απαραίτητα, για τον οργανισμό, αμινοξέα, και μάλιστα σε αρκετή ποσότητα. Ακόμα, περιέχει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με άλλα δημητριακά. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και περιορίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, η κινόα είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Όπως είναι γνωστό, τόσο ο σίδηρος, όσο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουκινόαργία του οργανισμού. Μεταξύ άλλων μας δίνουν ενέργεια, βοηθούν τη σωστή λειτουργία των μυών κ.α. Ακόμη, η κινόα έχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το σιτάρι ολικής αλέσεως και μόλις 28 γραμμάρια αρκούν για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε φυλλικό οξύ!

Γι' αυτό, λοιπόν, αν θέλεις να βελτιώσεις τη μνήμη σου, να έχεις περισσότερη ενέργεια, πιο γερά οστά και νύχια, καλύτερη όραση αλλά και λαμπερά μαλλιά κ.α. απλά ρίξε καθημερινά λίγους σπόρους αυτής της σούπερ τροφής στη σαλάτα σου και θα είσαι ... υπεράνθρωπος! Αν πάλι, όλα τα παραπάνω δε σε έπεισαν, πρέπει να σου πούμε ότι έχει και καταπληκτική γεύση! Χάρη στη λεπτή γεύση της μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές.

Το κανάλι μας

youtube