ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2023-2024 Ανακοινώσεις 22ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

22ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2024 

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 

 

1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ: Διοργανώτρια αρχή των αγώνων είναι η Ε.Σ.Σ.Θ-Χ.

 Site: www.thesschess.gr

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Πληροφορίες: Αβραμίδου Βέρα

Τηλ.: 694515357

 

2. ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Ο Δήμος Καλαμαριάς. 

3. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στο Πρωτάθλημα Ανατολικής Θεσσαλονίκης για τους μαθητές και τις μαθήτριες. 

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  

4.1 Τα νήπια & οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  

4.2 Δίνεται η δυνατότητα σε μαθητή/τρια να συμμετέχει σε διαφορετική Εκπαιδευτική Περιφέρεια από αυτήν που ανήκει το σχολείο του/ης, με την προϋπόθεση ότι θα αγωνιστεί αποκλειστικά σε μία προκριματική φάση και δηλώνοντας εγγράφως στην Ε.Σ.Σ.Θ-Χ ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) τους λόγους για τους οποίους επικαλείται την αλλαγή Εκπαιδευτικής Περιφέρειας. 

4.3 Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις εξής έντεκα (11) κατηγορίες μαθητών/τριών: 

Α.Α. 

ΤΑΞΗ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

 

Νηπιαγωγείο 

Α΄ 

Δημοτικού 

Β΄ 

Δημοτικού 

Γ΄ 

Δημοτικού 

Δ΄ 

Δημοτικού 

Ε΄ 

Δημοτικού 

ΣΤ΄ 

Δημοτικού 

Α΄ 

Γυμνασίου 

Β΄ 

Γυμνασίου 

10 

Γ΄ 

Γυμνασίου 

11 

 

Λύκεια 

 

5. ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Ναύαρχος Βότσης", επί της οδού Ανατολικής Θράκης 1, Τ.Κ. 551 34, Καλαμαριά-Θεσ/νίκη (αμφιθέατρο 4ου Λυκείου Καλαμαριάς).  

 

6.  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:   

6.1 Χρονοδιάγραμμα ανά γύρο: 1ος γύρος 10:00, 2ος γύρος 10:45, 3ος γύρος 11:30, 4ος γύρος 12:15, 5ος γύρος 13:00, 6ος γύρος 13:45, 7ος γύρος 14:30,  

6.2 Τελετή λήξης-απονομές στις 15:30. 

 

7. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 

7.1 Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εδώ: 

https://docs.google.com/forms/d/16lMGwY9WmGbqO6DTEGcF4JfjMQq1itky4R830ziH7zM/edit, της οποίας το σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ (www.thesschess.gr) και θα λειτουργεί μέχρι τηνΠέμπτη22/02/2024 και ώρα 23:00.  

7.2 Για τη διευκόλυνση με σκοπό την έγκαιρη έναρξη των αγώνων παρακαλούνται όλοι/ες οι μαθητές/τριες να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας συμπληρώνοντας τα υποχρεωτικά στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, σχολείο, τάξη, τηλέφωνο). 

7.3 Παρακαλούμε να συνδεθείτε στην Κοινότητα Viber της διοργάνωσης, για να λαμβάνετε άμεσα μηνύματα και ανακοινώσεις από την διοργάνωση.  

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να συνδεθείτε στην κοινότητα:https://invite.viber.com/?g2=AQBJox6cv4d%2FgVJhW0JtEZ8li%2FbuJkYvbMxxUPr2YeiAbuPN2y8UBboM9L0RH5Kb&;lang=el 

 

8. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 

8.1 Η Ηλεκτρονική επιβεβαίωση των συμμετοχών θα πραγματοποιείται από την Παρασκευή 23/2/2024 ώρα 18:30 έως και το Σάββατο 24/2/2024 ώρα 9:00 πμ. εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfDw2c9eQDfKKalSEsBJu31ioQTgJccaf47-yDoG23LkWENVQ/closedform .  

Οι επιβεβαιώσεις των συμμετοχών των μαθητών/τριών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24/2/2024 και από τις 08:30 έως τις 09:30.  

8.2 Η κλήρωση του πρώτου (1ου ) γύρου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24/2/2024 στις 09:30

 

9. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 

9.1 Ελβετικό επτά (7) γύρων με χρόνο σκέψης δέκα (10΄) λεπτά για τον κάθε σκακιστή/τρια για όλη την παρτίδα και προστιθέμενος χρόνος πέντε (5΄΄) δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση.  

9.2Αν ο αριθμός των συμμετοχών σε μια τάξη είναι από επτά (7) έως δέκα (10) άτομα το σύστημα θα είναι Ελβετικό πέντε (5) γύρων ενώ αν οι συμμετοχές είναι έξι (6) ή λιγότερες το σύστημα αγώνων θα είναι Πουλ (Round Robin) με τον ανάλογο αριθμό γύρων. Αν ο αριθμός των συμμετοχών είναι μέχρι τέσσερις (4) το σύστημα αγώνων θα είναι Πουλ διπλών συναντήσεων με αντίστροφα χρώματα. Αν ο αριθμός των συμμετοχών είναι μέχρι δύο (2) το σύστημα αγώνων θα είναι Πουλ τεσσάρων (4) γύρων με αντίστροφα χρώματα σε κάθε γύρο. 

9.3 Ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Σ.Ο. και της F.I.D.E. για το γρήγορο σκάκι (Rapid)

9.4 Η κλήρωση θα γίνει με βάση την αλφαβητική σειρά των μαθητών/τριών μέσω του προγράμματος κληρώσεων (swissmanager). 

 

10. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ: 

 

ΜΑΘΗΤΕΣ 

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ 

ΑΝΑ ΤΑΞΗ 

ΣΥΝΟΛΟ 

143 

44 

17-13/4 

187 

 

10.1 Σε κάθε πρωτάθλημα προκρίνεται ο προβλεπόμενος αριθμός μαθητών και μαθητριών με κριτήριο τη θέση τους στη γενική κατάταξη, ο οποίος θα επικυρωθεί στο επικείμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ.. 

10.2 Προκρίνονται οι τέσσερις (4) πρώτες μαθήτριες της γενικής κατάταξης ανά τάξη και οι πρώτοι/ες δεκατρείς (13) της γενικής κατάταξης αφαιρουμένων των τεσσάρων (4) μαθητριών. 

10.3 Αν δεν υπάρχει ο ζητούμενος αριθμός μαθητριών σε κάποια τάξη, τότε αναπληρώνεται από τον επόμενο μαθητή. Στην περίπτωση που κάποια τάξη έχει λιγότερες συμμετοχές από τις προβλεπόμενες προκρίσεις, αυτές θα αναπληρώνονται από τις τάξεις με τις περισσότερες συμμετοχές, μία ανά τάξη, κατά φθίνουσα σειρά ξεκινώντας από την τάξη με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών. 

10.4 Βασικός όρος για να δικαιούται ένας (1) μαθητής ή μια (1) μαθήτρια πρόκριση στην επόμενη - Τελική φάση είναι να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον τρείς (3) βαθμούς στους επτά (7) αγώνες, διαφορετικά εφαρμόζεται το άρθρο 9.3. 

 

11. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:   

11.1 ΚΥΠΕΛΛΑ: Με κύπελλο βραβεύεται ο πρώτος (1ος) της γενικής κατάταξης και το πρώτο (1ο) κορίτσι από κάθε τάξη. 

11.2 ΜΕΤΑΛΛΙΑ: Με μετάλλια βραβεύονται ο δεύτερος (2ος) και ο τρίτος (3ος) της γενικής κατάταξης καθώς επίσης το δεύτερο (2ο) και τρίτο (3ο) κορίτσι σε κάθε τάξη. 

 

12.  ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: 

12.1 ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: 

α) Bucholtz cut-1 (Το άθροισμα των πόντων όλων των αντιπάλων πλην του τελευταίου),  

β) Sonnerborn-Berger (Οι συνολικοί πόντοι των αντιπάλων που κέρδισε ο συμμετέχοντας και οι μισοί πόντοι των αντιπάλων που έφερε ισοπαλία) 

γ) Άθροισμα Bucholtz των αντιπάλων  

δ) Ειδική βαθμολογία των ισόβαθμων, εφόσον έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους,  

ε) Αριθμός νικών 

στ)  Αγώνες μπαράζ (Ο αριθμός και το είδος των μπαράζ θα καθορισθεί από τον Επικεφαλής Διαιτητή). 

12.2 ΠΟΥΛ (ROUNDROBIN):  

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων 

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες). 

γ) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα) 

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%) 

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”. 

ε) Αγώνες Μπαράζ 

 

13. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΑΓΩΝΩΝ:Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ 

 

14. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Ο Διευθυντής του 4ου Λυκείου Καλαμαριάς κ. Κουκουλάς Κωνσταντίνος. 

 

15. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ ο κ. Γιακουστίδης Σπυρίδων-Αυγερινός. 

 

16.  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ορίζεται η κα Αβραμίδου Βέρα. 

 

17.  ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ: Υπεύθυνοι Κληρώσεων ορίζονται οι κ.κ. Μιμίκος Στέλιος και Χριστοφορίδης Ιωάννης. 

 

18. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι διαιτητές αίθουσας θα ορισθούν από την Τ.Ε.Δ. της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ. 

 

19.ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Υποβάλλονται το αργότερο δέκα (10΄) λεπτά μετά τη λήξη της συνάντησης. Η εκδίκασή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Ενστάσεων και οπωσδήποτε πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου. Η ένσταση, με το παράβολο των εκατό (100) ευρώ, υποβάλλεται στον/ην διαιτητή/τρια της συγκεκριμένης συνάντησης. Το παράβολο επιστρέφεται αν γίνει αποδεκτή η ένσταση, διαφορετικά κατατίθεται υπέρ της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ. Η Επιτροπή Ενστάσεων είναι 5μελής με τρία (3) τακτικά και δύο (2) αναπληρωματικά μέλη η οποία θα οριστεί πριν από την έναρξη των αγώνων. Από την Ε.Ε. θα εξαιρούνται και θα αντικαθίστανται από τα αναπληρωματικά, όσα τακτικά μέλη της ανήκουν στα σωματεία των παικτών που εμπλέκονται στην ένσταση. Προσφυγή για εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό μπορεί να ασκηθεί στην Επιτροπή Εκδίκασης Ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. και εφόσον έχει κατατεθεί εντός μίας (1) ώρας από τη γνωστοποίηση της πρωτοβάθμιας απόφασης στον ενδιαφερόμενο. Οι αποφάσεις αυτής της επιτροπής εκδίκασης ενστάσεων είναι τελεσίδικες. Η δεύτερη (2η) ένσταση πρέπει να υποβληθεί αμέσως μετά την απόφαση της Τοπικής Ε.Ε. Η επιτροπή εκδίκασης ενστάσεων της Κ.Ε.Δ. εξετάζει αμέσως την ένσταση και αποφασίζει το αργότερο σε μια (1) ώρα. Η απόφασή της διαβιβάζεται με email ή φαξ στην Τ.Ε.Δ. της Ένωσης. 

 

20. ΓΕΝΙΚΑ: 

20.1Αν μια παρτίδα στην οποία δεν χρησιμοποιείται χρονόμετρο, δεν τελειώσει στον προβλεπόμενο χρόνο σκέψης, ο/η διαιτητής/τρια θα αποφασίζει με κριτήριο την θέση των αντιπάλων σε συνδυασμό με τα  εναπομείναντα  κομμάτια. Η  απόφαση  του/ης  διαιτητή/τρας  θεωρείται  τελεσίδικη. 

20.2 Η μη προσέλευση μαθητών/τριών σε κάποιο γύρο χωρίς να προειδοποιήσουν τους διαιτητές, πριν την κλήρωση του υπόψη γύρου, σημαίνει την άμεση αποβολή από τη διοργάνωση, εκτός εάν ο διευθυντής αγώνων αποφασίσει διαφορετικά. 

20.3 Για ό,τι δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη αρμόδιο είναι το Δ.Σ. της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ του οποίου  οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες. 

20.4 Η Διεύθυνση των Αγώνων έχει το καθήκον της ενημέρωσης των γονέων και των συνοδών για οποιοδήποτε θέμα της διοργάνωσης. 

20.5  Η είσοδος στο γραφείο κληρώσεων θα επιτρέπεται μόνο στους διαιτητές.   

20.6 Η ενημέρωση του πίνακα ανακοινώσεων  αποτελεί  αποκλειστική  ευθύνη του Τεχνικού Διευθυντή Αγώνων και της Επικεφαλής Διαιτήτριας. 

20.7 Οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια και τη μεταφορά των μαθητών/μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων. 

20.8 Για κάθε πρόβλημα και ειδικότερα περιπτώσεις μη προσέλευσης μαθητών/τριών να ενημερώνονται αμέσως η Επικεφαλής διαιτήτρια, ο Πρόεδρος και ο Ειδικός συνεργάτης της Ε.Σ.Σ.Θ-Χ. 

Το κανάλι μας

youtube