ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2023-2024 Ανακοινώσεις ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2023-2024

 Στα πλαίσια του νέου θεσμού των Εκπαιδευτικών Ομίλων σύμφωνα με την Υ.Α.102939/ΓΔ4/2022 ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022, τη σχολική χρονιά 2023-2024, λειτούργησε στο σχολείο μας -μετά από έντονο ενδιαφέρον μαθητών/τριών αλλά και σχετικής παρότρυνσης εκπαιδευτικού- Εκπαιδευτικός Όμιλος σχετικός με την Αστρονομία και πιο συγκεκριμένα με την ψηφιακή αφήγηση με χρήση της πλατφόρμας DiSTARS της Omegatech. Για το σκοπό αυτό συστήθηκε ομάδα αποτελούμενη από τις Αμαξοπούλου Μυρτώ, Βασιακάκη Αικατερίνη, Λάκο Κλαούντια, Μιχαηλίδου Νεφέλη, Ορμάνη Μαρία και Παπαδοπούλου Αικατερίνη μαθήτριες της Γ΄ τάξης (τμήματα Γ1 και Γ2) οι οποίες συνεργάστηκαν αρμονικά και με ενθουσιασμό για το τελικό προϊόν. Την ευθύνη του Εκπαιδευτικού Ομίλου είχε η κα Αμανατιάδου Γεωργία ΠΕ83, ως συντονίστρια και διαχειρίστρια. Μέντορας - υποστηρικτής του εκπαιδευτικού ομίλου ο καθηγητής κος Λαζούδης Άγγελος του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Στόχος του Ομίλου Αστρονομίας ήταν η εμπλοκή σε ένα ενδιαφέρον/καινοτόμο πρόγραμμα καθώς και η εξοικείωση με την ψηφιακή πλατφόρμα DiSTARS που συνδυάζει την παραδοσιακή αφήγηση με πολυμέσα και εργαλεία τηλεπικοινωνίας. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους μαθητές/τριες να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά και να δημιουργήσουν ψηφιακές ιστορίες με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακά τρισδιάστατα αντικείμενα. Δίνεται η δυνατότητα σχεδιασμού μιας βιώσιμης αποικίας στον πλανήτη Άρη με χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (Unity). Οι ψηφιακές ιστορίες είναι πολυμεσικές ταινίες που συνδυάζουν φωτογραφίες, βίντεο, κινούμενες εικόνες, ήχο και κείμενο. Η τρισδιάστατη αποικία συνδέεται με το ηλεκτρονικό βιβλίο (μέσα από τις σελίδες του μπορεί κανείς να επισκεφτεί την αποικία) και αποτελεί κομμάτι στης ιστορίας.

Προηγήθηκε η κοινοποίηση πρόθεσης εφαρμογής του προγράμματος και η εμψύχωση του συνόλου των μαθητών/τριών για συμμετοχή σε καινοτόμα δράση. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε εβδομαδιαία βάση -εκτός σχολικού ωραρίου- σε ημέρα που τακτικά εναλλασσόταν ανάλογα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Ως χώρος για τις δια ζώσης συναντήσεις επιλέχθηκε το Εργαστήριο Τεχνολογίας και για τις εξ αποστάσεως συναντήσεις χρησιμοποιήθηκε η σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα Webex. Σημαντικό εργαλείο για ανταλλαγή υλικού και άμεση επικοινωνία αποτέλεσε και η δημιουργία ομάδας του Ομίλου με όνομα Astronomy group στο Viber. Οι συναντήσεις της ομάδας ήταν δίωρες. Στο σύνολο υλοποιήθηκαν 27 δίωρες συναντήσεις δηλαδή 54 ώρες και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου 2024. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος του Ομίλου Αστρονομίας, τηρήθηκε βιβλίο όπου καταγράφηκε αναλυτικά το περιεχόμενο των συναντήσεων και απουσιολόγιο στο οποίο καταχωρίστηκαν οι απουσίες των μαθητριών.

Η ομάδα του Ομίλου, δημιούργησε και δημοσίευσε δύο ψηφιακές ιστορίες με θέμα την αποστολή εξερευνητών στον πλανήτη Άρη μέσω της πλατφόρμας DiSTARS. Η μία ιστορία απευθύνεται σε παιδιά μικρότερης ηλικίας (Πρωτοβάθμια) και περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό καθώς και εκτόξευση πυραύλου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Εκτός από το πλούσιο πολυμεσικό υλικό, περιέχει και αξιόλογα μηνύματα για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Η άλλη ιστορία περιέχει σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες για τον κόκκινο πλανήτη και στα κεφάλαιά της περιγράφει την αποστολή νέων αστροναυτισών στον πλανήτη Άρη, εκτόξευση πυραύλου και δημιουργία βιώσιμης αποικίας που πληροί τις προδιαγραφές σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Οι ψηφιακές ιστορίες παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια του σχολείου από τις μαθήτριες του Ομίλου. Υλικό με στιγμιότυπα των εργασιών αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Για την αξιολόγηση του Ομίλου Αστρονομίας ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες μαθήτριες να συμπληρώσουν ανώνυμο ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητριών η γενική αποτίμηση του Ομίλου Αστρονομίας θεωρείται πολύ θετική. Οι μαθήτριες του Ομίλου έκριναν ότι ο Όμιλος Αστρονομίας τους πρόσφερε πολλές και πολύτιμες γνώσεις αυξάνοντας κατά πολύ το ενδιαφέρον τους για την Αστρονομία, το Σύμπαν και τις σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες προσομοίωσης.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Ομίλου Αστρονομίας

Αμανατιάδου Γεωργία ΠΕ83

Το κανάλι μας

youtube