ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2021-2022 ανακοινώσεις Προτεινόμενη ταινία: "Οι φάλαινες δεν κολυμπούν"
Η ομάδα δράσης 2 προτείνει οι μαθητές να παρακολουθήσουν την ταινία "Οι φάλαινες δεν κολυμπούν"

στο παρακάτω link:

Les Baleines ne Savent Pas Nager – Webinar Education à l’image – Athens International Children’s Film Festival

Η ταινία αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι να αποδεχτούν την εξωτερική τους εμφάνιση, ώστε να γίνουν μέρος ενός κοινωνικού συνόλου. Επίσης, για τα στερεότυπα, την αναθεώρηση τους και τη διεκδίκηση της ιδιαιτερότητας του καθενός.

Ο σκηνοθέτης μας λέει για την ταινία του:

«Όπως θα δείτε, η ταινία ‘Οι φάλαινες Δεν Κολυμπούν’ μιλάει για έναν έφηβο που δεν ‘κολλάει’ στα κοινωνικά πρότυπα. Αυτό που θέλησα να δείξω με ειλικρίνεια, είναι ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις και να γίνεις ό,τι θέλεις στη ζωή σου, με την προϋπόθεση ότι θα ξεπερνάς τις αρνητικές σκέψεις. Κάνοντας αυτό, και εάν είσαι ο εαυτός σου, θα συναντήσεις απίστευτους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές της ζωής σου. Ακόμα και αν η ταινία είναι λίγο δύσκολη, με άγριο χιούμορ, μιλάει για ελπίδα και για το πώς μπορείς να είσαι ανοικτός στο απροσδόκητο. Ελπίζω να ευχαριστηθείτε βλέποντάς την,  όσο ευχαριστήθηκα φτιάχνοντάς την».

 

Λέξεις-κλειδιά
                              Ταινία μικρού μήκους


Η ταινία μικρού μήκους είναι ένα κινηματογραφικό έργο μικρής διάρκειας (που δεν υπερβαίνει τα 40 λεπτά). Όπως και οι ταινίες μεγάλου μήκους, οι ταινίες μικρού μήκους μπορούν να περιλαμβάνουν όλες τις θεματικές και τις τεχνικές. Οι ταινίες μικρού μήκους διαφέρουν από τις ταινίες μεγάλου μήκους που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και από τα επεισόδια μίας τηλεοπτικής σειράς που είναι μία μεγάλη ιστορία σε πολλές ενότητες. Επίσης, διαφέρουν από τις διαφημίσεις και τα βίντεο κλιπ. Κάθε ταινία μικρού μήκους έχει μία πλοκή, αφηγείται μία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος.

               Κοινωνικοί κανόνες, κοινωνικά πρότυπα, στερεότυπα

(στερεότυπα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική εμφάνιση και το φύλο).

Στερεότυπο ονομάζεται το σύνολο των προσχηματισμένων, υπεραπλουστευμένων κοινωνικών αντιλήψεων και συμβολικών χαρακτηρισμών που πολύ συχνά βασίζονται σε γενικεύσεις αναφορικά με τους τρόπους συμπεριφοράς και τους ρόλους ενός ατόμου, μιας κοινωνικής ομάδας ακόμα και μιας εθνικότητας.


Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τις εθνικότητες και κάποια στερεότυπα:
- οι Γερμανοί είναι πειθαρχημένοι ή / και τσιγκούνηδες
- οι Έλληνες είναι φιλόξενοι ή / και τεμπέληδες
- οι Αμερικάνοι έχουν επιχειρηματικό μυαλό ή / και είναι υπερόπτες
- οι Γάλλοι βάζουν όρια στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους ή / και είναι βρώμικοι
Η λίστα των στερεοτύπων είναι πολύ μεγάλη για κάθε εθνικότητα και μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όλα αυτά τα στερεότυπα είναι αυθαίρετες γενικεύσεις, θετικές ή αρνητικές.
Τα στερεότυπα οδηγούν σε προκαταλήψεις, δηλαδή στη διαμόρφωση απόψεων μεροληπτικών, αρνητικών και υποτιμητικών, που είναι συνήθως συναισθηματικά φορτισμένες.
Ο κόσμος φαίνεται απλούστερος με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Χάρη σε αυτά, δε χρειάζεται να επεξεργαστούμε ό,τι καινούριο ή διαφορετικό που μπορεί να μας δημιουργεί ανησυχία, αφού έχουμε ήδη έτοιμες απόψεις και ιδέες. Δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο χάνεται η ουσιαστική επαφή, η περιέργεια και η κατανόηση για ό,τι δεν είναι οικείο. Αποτέλεσμα μπορεί να είναι η επιθετικότητα ή και η βία. Οι προκαταλήψεις είναι πολύ ανθεκτικές και όλοι έχουμε χωρίς καν να το ξέρουμε. Κατανοώντας πώς λειτουργούν μπορούμε πιο εύκολα να τις ξεπεράσουμε και να γνωρίσουμε πραγματικά τον άλλον, όποιος και να είναι και όσο διαφορετικός και να είναι από εμάς.

Το κανάλι μας

youtube