ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2015-2016 Εργασίες μαθητών ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ (Πίνακας του Θ. Βρυζάκη)

 

Εργασία των μαθητριών Αραμπατζή Ιωάννας & Ζάπρη Έφης

vrizakis-exodos

α) Περιγραφή του πίνακα

Θέμα του πίνακα είναι η έξοδος των Μεσολογγιτών.

Στο πάνω μέρος του απεικονίζεται ο Ιησούς Χριστός (το θείο) μαζί με μια ακολουθία 7 (πιθανόν) Αγγέλλων. Κάτω δεξιά και αριστερά στο κέντρο βλέπουμε τους Τούρκους, οι οποίοι προσπαθούν να μπουν στο Μεσολόγγι από την σκάλα, και να το κατακτήσουν. Στο κεντρικό μέρος, φαίνονται οι Έλληνες Μεσολογγίτες που αγωνίζονται εναντίον των Τούρκων για την ελευθερία τους. Αντίθετα, στο κάτω μέρος εικονίζονται τα νεκρά γυναικόπαιδα.

vrizakis-exodos2β) Σχόλια για τον πίνακα

Κάτω από έναν θόλο ο Χριστός φαίνεται να ευλογεί τους Μεσολογγίτες, με τα χέρια υψωμένα προς τα πάνω, ενώ οι Άγγελοι κρατώντας κλωνάρια από φύλλα τους προστατεύουν.
Οι Τούρκοι είναι ζωγραφισμένοι με σκούρες αποχρώσεις και έντονους τόνους. Παρουσιάζονται άσπλαχνοι και ασταμάτητοι, αφού σπεύδουν να σκοτώσουν και να αιχμαλωτίσουν ακόμα και τις γυναίκες και τα παιδιά.
Κοντά στο κέντρο βλέπουμε τα σπαθιά του Τούρκου και του Μεσολογγίτη να είναι σχεδόν ενωμένα, έτσι ώστε νομίζει κανείς ότι θα έχουν κοινή μοίρα, δηλαδή τον θάνατο. Βέβαια ο Έλληνας θα λυτρωθεί και θα πάει κοντά στον Θεό, ενώ ο Τούρκος πολεμιστής θα έχει έναν ανούσιο και όχι ηρωικό θάνατο.
Οι Έλληνες σε αντίθεση με τους εχθρούς, πολεμούν γενναία, περήφανα, σώμα με σώμα χωρίς να δείχνουν φόβο ή δειλία. Ο Βρυζάκης τους ζωγράφισε μεγαλόπρεπα, με αυτοπεποίθηση και με μόχθο για την ελευθερία. Τονίζονται με απαλά αέρινα χρώματα όπου προσδίδουν έμφαση στον καμβά. Θα έλεγε κανείς ότι πέφτει πάνω στο πεδίο της μάχης ένας προβολέας, που έχει σκοπό να αναδείξει την ανδρεία των Μεσολογγιτών.
Ο κεντρικός ήρωας δεν κρατάει μόνο το σπαθί του, αλλά στο άλλο χέρι βαστάει το λάβαρο της πατρίδας του με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη που του δόθηκε αυτός ο τιμητικός ρόλος. Είναι φανερός ο πόθος του για την ελευθερία όσο και για το να υπερασπιστεί την πατρίδα του.
Οι σκοτωμένες γυναίκες μαζί με τα μικρά παιδιά τους, είναι σε άθλια κατάσταση και προσδίδουν ένα μελαγχολικό και βαρύ ύφος, καθώς και στενάχωρο. Εκτός όμως από τις γυναίκες που έχασαν την ζωή τους, υπάρχουν στον πίνακα και πολεμίστριες, οι οποίες στέκουν ακάθεκτες δίπλα στους άντρες τους κάνοντας ό,τι μπορούν για να συμβάλουν και αυτές με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν στον αγώνα για την ελευθερία τους.

γ) Έκφραση των συναισθημάτων μας

Τα πρώτα συναισθήματα που δημιουργούνται μόλις αντικρίζουμε τη ζωγραφιά, είναι ο θαυμασμός για αυτούς τους καταξιωμένους ανθρώπους, τον κόπο και το κουράγιο που κατέβαλαν οι πολεμιστές αυτοί χάνοντας τη ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας.
Επίσης μπορούμε να νιώσουμε την αγωνία των Μεσολογγιτών, η οποία την ώρα που πολεμούσαν ήταν τεράστια. Μας προκαλεί δέος το όλο σκηνικό, αλλά και το γεγονός ότι ο Θεάνθρωπος προστατεύει τους Έλληνες, γεγονός που καθιστά τον πόλεμο αυτό ύψιστης σημασίας. Σίγουρα νιώθουμε και ασφάλεια αφού ο Χριστός είναι πανταχού παρών.

Θα μπορούσαμε να πούμε ανεπιφύλακτα ότι ο Βρυζάκης απεικόνισε με τέλειο τρόπο την έξοδο των Μεσολογγιτών και μας έβαλε μέσα στο πνεύμα και στο κλίμα της επανάστασης.

Ο πίνακας βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη

Αραμπατζή Ιωάννα & Ζάπρη Έφη

Το κανάλι μας

youtube