ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2014-2015 Εργασίες μαθητών Βρυζάκης Θ., Η έξοδος του Μεσολογγίου

βριΒρείτε έναν πίνακα σχετικό με την έξοδο του Μεσολογγίου, α) να τον περιγράψτε, β) να αναφέρετε τι σημαίνει για σας και γ) ποια συναισθήματα σας προκαλούνται βλέποντάς τον.
Εργασία στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, υπεύθυνη καθηγήτρια Σοφία Ζιώγα.

 

Α) Στο ζωγραφικό πίνακα του Θ. Βρυζάκη απεικονίζεται η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου. Παρατηρούμε τους Μεσολογγίτες να αγωνίζονται με θάρρος, γενναιότητα και σθένος προκειμένου να κερδίσουν την ελευθερία τους, κρατώντας την ελληνική σημαία ως σύμβολο ενότητας και φιλοπατρίας. Γύρω και κάτω από τους Έλληνες πολεμιστές κείτονται οι νεκροί συμπατριώτες τους. Επίσης, είναι ευδιάκριτος ο μεγάλος αριθμός των τουρκικών δυνάμεων. Τα χρώματα του πίνακα είναι έντονα και επικρατεί το κόκκινο, που αντικατοπτρίζει την ένταση και την αγωνία των αγωνιζομένων.

Β) Βλέποντας αυτόν τον καλοζωγραφισμένο με λεπτομέρειες πίνακα, μεταφερόμαστε και εμείς σε εκείνη την ηρωική ημέρα, που χάρη στην γενναιότητα και την επιθυμία των Μεσολογγιτών για ελευθερία και αψηφώντας τον μεγάλο αριθμό των τουρκικών δυνάμεων αποφασίζουν την έξοδό τους. Μπορεί να μην κατάφεραν κερδίσουν την σωματική τους ελευθερία αλλά κατάφεραν το σημαντικότερο, την ελευθερία της ψυχής. Γι' αυτήν ακριβώς την ηρωική τους πράξη μέχρι σήμερα μένουν ζωντανοί στις καρδιές όλων μας, αλλά και αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς ζωγράφους κάτι που είναι πολύ σπουδαίο.

Γ) Ο πίνακας του Θ. Βρυζάκη μας δημιουργεί μια καταιγίδα από συναισθήματα καθώς καταφέρνει να μας περάσει πολλά μηνύματα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Αρχικά μας κυριεύει ένα συναίσθημα δόξας και ευχαρίστησης βλέποντας τους Μεσολογγίτες να πολεμούν γενναία. Ταυτόχρονα όμως νιώθουμε θλίψη και στεναχώρια καθώς αντιλαμβανόμαστε τα δεινά που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι ώστε να φθάσουν σε μια έξοδο που μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τα καταφέρουν. Επίσης, μας υπενθυμίζει ότι όπως πολέμησαν τότε οι άνθρωποι του Μεσολογγίου, πρέπει ακόμα και σήμερα ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να δίνει τη δική του μάχη στη ζωή προκειμένου να επιβιώσει. Γιατί σε όλη την ιστορία της Ελλάδας, οι Έλληνες πάντα πολεμάνε και γι' αυτόν το λόγο μας διακατέχει ένα ρίγος και φόβος μόλις βλέπουμε τον πίνακα.

Τατιάνα Γερμανίδου ? Γ1

α) Στο ζωγραφικό πίνακα του Θ. Βρυζάκη ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου, απεικονίζεται η έξοδος του Μεσολογγίου. Στο επάνω μέρος του πίνακα απεικονίζεται ο Θεός μέσα σε σύννεφα που περιστοιχίζεται από αγγέλους. Στο βάθος φαίνονται τα τείχη του Μεσολογγίου, πιο κάτω η γέφυρα όπου μάχονται οι πολιορκημένοι ενώ ένας άνδρας κρατά ψηλά την ελληνική σημαία και ταυτόχρονα μάχεται. Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος προσπαθεί να καταπνίξει την επανάσταση ωστόσο οι Μεσολογγίτες επαναστάτες αμύνονται και αυτοί με θάρρος, αποφασιστικότητα και αγάπη για την πατρίδα.

β) Ο ζωγραφικός πίνακας του Θ. Βρυζάκη μας εκφράζει την αγανάκτηση των Μεσολογγιτών διότι δεν είχαν τρόφιμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αναγκάζονται να τρώνε ότι έβρισκαν. Ήταν εξαντλημένος και μετά βίας μαχόταν. Ήθελαν την ανεξαρτησία τους και ένα ελεύθερο Ελληνικό κράτος. Επίσης δείχνει την αχαριστία και την ακαρδία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Ενώ ο Θεός βοηθά τον Ελληνικό στόλο να νικήσει επειδή είχε πίστη ζητούσε με τις προσευχές βοήθεια.

γ) Τα συναισθήματα μου βλέποντας τον ζωγραφικό πίνακα του Θ. Βρυζάκη είναι ότι θα ήθελα να συμβάλω στον αγώνα όπως αυτοί οι θαρραλέοι αγωνιστές της πατρίδας μου αγωνίστηκαν για να είμαι εγώ σήμερα ελεύθερη. Αισθάνομαι περήφανη για αυτούς τους θαρραλέους αγωνιστές και συμπατριώτες μου. Χαίρομαι που είμαι Ελληνίδα.

Γρηγοριάδου Μαρία ? Γ1

Το κανάλι μας

youtube