ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Ευφροσύνη Ιορδανίδου, Αναστασία Ασβεστοπούλου

origamiΤο οριγκάμι είναι η αρχαία τέχνη διπλώματος χαρτιού. Η λέξη origami προέχεται από τις λέξεις oru = διπλώνω και kami =χαρτί. Εμφανίστηκε τον 6ο αιώνα από τους μονάχους βουδιστές στην Ιαπωνία. Έπειτα μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά μέχρι στις μέρες μας. Χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή.Οι Ιάπωνες δίπλωναν το χαρτί φτιάχνοντας δώρα και απασχολώντας τα παιδιά τις βροχερές μέρες που έπρεπε να μένουν στο σπίτι. Το origami έφτασε στη Βόρεια Αφρική από τους Άραβες και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη όταν οι Moors κατέκτησαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Οι Ισπανοί στη συνέχεια μετέφεραν αυτή την τέχνη διπλώματος του χαρτιού στη Λατινική Αμερική, την ονόμασαν Papiroflexia και τη διάνθισαν εφαρμόζοντας ορισμένες καινούριες τεχνικές.

Έτσι, το origami εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σήμερα υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που ασχολούνται μ' αυτό.

origami2Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.ά.

Το χαρτί που χρησιμοποιείται για τα origami μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι τους δίνουμε πιο εύκολα φόρμα που θέλουμε. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει.

Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα origami είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται, νέες ιδέες και μέθοδοι προκύπτουν.

Οι σύγχρονοι δημιουργικοί τρόποι διπλώματος δημιουργήθηκαν από τον AkiraYoshizawa, ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό SamRandlett εισήγαγαν το σύστημα γραμμών και τόξων που χρησιμοποιείται στα διαγράμματα οδηγιών.

Βιβλιογραφία

-Bικιπαίδια

-Youtube

Το κανάλι μας

youtube