ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Το σχολείο Μολύβι&Χαρτί ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΠΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Άγιος ΔημήτριοςΤην Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η Γ΄ τάξη του γυμνασίου μας επισκέφθηκε τις περίφημες κατακόμβες του Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση ο Άγιος Δημήτριος φυλακίστηκε και μαρτύρησε σε αυτούς τους χώρους το 303 μ.Χ. Συγκεκριμένα ο πολιούχος και σωτήρας της πόλης μας άφησε εκεί μαρτυρικά την τελευταία του πνοή αρνούμενος να προδώσει την χριστιανική του πίστη.

Πιο συγκεκριμένα το 300 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη, ζούσε ο Δημήτριος, αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Ήταν γνωστός για την ευγενική του καταγωγή και τη γενναία του ψυχή. Ο καίσαρας Μαξιμιανός, εκτιμώντας τα προσόντα του, τον έκανε στρατηγό στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ο Δημήτριος από τη νέα του θέση δίδασκε σε όσους ήταν μαζί του χριστιανική πίστη. Τότε ο Μαξιμιανός τον φυλάκισε σε ένα υπόγειο λουτρό. Εκεί, τον συνάντησε ο καλός του φίλος Νέστορας, που επρόκειτο να παλέψει με τον θηριώδη παλαιστή, Λυαίο. Εκείνος έδωσε στον Νέστορα την ευλογία του Χριστού και έτσι ο Νέστορας νίκησε τον Λυαίο. Εξοργισμένος ο αυτοκράτορας, διέταξε να σκοτώσουν τον Δημήτριο, τρυπώντας τον με λόγχες. Οι χριστιανοί έθαψαν το σώμα του στην υγρή φυλακή όπου μαρτύρησε. Στον ναό φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου, ενώ χιλιάδες προσκυνητές έρχονται από κάθε γωνιά της γης για να τον τιμήσουν και να πάρουν μύρο από τον τάφο του.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη

Το κανάλι μας

youtube