ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Μπεζεστένι

Το Μπεζεστένι βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου και ορίζεται από τις οδούς Διονυσίου Σολωμού, Μιλτιάδη Κουντουρά και Παπαδόπουλου. Πρόκειται για κτίριο της οθωμανικής περιόδου και κτίστηκε περίπου το 1455 από τον σουλτάνο Μεχμέτ Β' ή λίγο αργότερα από τον Βαγιαζίτ Β'. Η ονομασία Μπεζεστένι προέρχεται από την τουρκική λέξη bez που σημαίνει ύφασμα. Τα μπεζεστένια, συνεπώς, ήταν κτιστές αγορές κατά κύριο λόγο πολυτελών υφασμάτων, παράλληλα όμως στον χώρο συστεγάζονταν και άλλες αγορές ευπαθών εμπορευμάτων. Είχαν συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο και ήταν θολοσκέπαστα με τέσσερις έως είκοσι τρούλους.

Το δικό μας Μπεζεστένι είναι ένα σχετικά μικρό ορθογώνιο κτίσμα, με μια είσοδο σε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές του, ενώ εσωτερικά διαιρείται σε έξι τετράγωνα που καλύπτονται από έξι μολυβδοσκέπαστους θόλους. Το κέντρο κάθε πλινθόκτιστου τρούλου είναι κοσμημένο με ένα λευκό πέτρινο λουλούδι. Ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή το περιγράφει ως μία από τις ομορφότερες αγορές των Βαλκανίων. Πριν από την πυρκαγιά του 1917 στο εσωτερικό του λειτουργούσαν 113 καταστήματα, ενώ σήμερα η εμπορική του σημασία έχει υποβαθμιστεί. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί μεταλλικός εξώστης που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και επιτρέπει στον επισκέπτη τη θέαση του χώρου από ψηλά αλλά και την παρατήρηση των θόλων.

Στις αρχές του 20ου αι. προστέθηκαν εξωτερικά τα περιμετρικά καταστήματα. Είναι το μοναδικό οθωμανικό κτίσμα που διατήρησε την αρχική του χρήση.

Ακολουθούν φωτογραφίες του κτίσματος

 


Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία
Ε. Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου και Α. Τούρτα, Περίπατοι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, εκδ. ΚΑΠΟΝ, Αθήνα, 1997
Ν. Κ. Μουτσόπουλος (εποπτεία έκδ.) Θεσσαλονίκη, Ιστορία της Πόλης και του Δήμου, εκδ. Αλέξανδρος, 2002
Απόστολος Παπαγιανόπουλος, Ιστορία της Θεσσαλονίκης, εκδ. Ρέκος 

Το κανάλι μας

youtube