ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2021-2022 Συμμετοχή της ομάδας Robotmaniacs-3gym-thess στον 3ο Διαγωνισμό της ΕΕΛΛΑΚ!

 

OPEN EDUCATIONAL TECHNOLOGIES

3ΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Robotmaniacs-3gym-thess

robot

 

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι η ομάδα Robotmaniacs-3gym-thess του 3ου Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμμετοχή της στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, με παραδοτέο έργο της την κατασκευή αυτοκινούμενου ρομποτικού οχήματος με χρήση αισθητήρων και μικροελεγκτή arduino. 

Στην ομάδα συμμετείχαν 56 συνολικά μαθητές/τριες της Β΄και Γ΄τάξης των σχολικών ετών 2019-20,2020-21.

 

Ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, διεξήχθη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και επικεντρώθηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει σαν στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών.

 

Συνολικά στη 2η φάση του Διαγωνισμού συμμετείχαν 129 ομάδες μαθητών/τριών, εκ των οποίων μόνον 14 Γυμνάσια! Το σχολείο μας ήταν το μοναδικό δημόσιο Γυμνάσιο της Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχε στον διαγωνισμό αυτό!

Oι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εξασκηθούν στη ρομποτική, να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να βρουν λύσεις που θα χρησιμοποιούν τη ρομποτική με σκοπό να κάνουν τον πλανήτη μας βιώσιμο. Μέσα από τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ρομποτικών διατάξεων και physical computing με χρήση ανοικτού λογισμικού και υλικού οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν, πάνω σε πεδία που συνδέονται με τα αναλυτικά προγράμματα του S.T.E.A.M.: Φυσικών επιστημών και διαφόρων εφαρμογών τους, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Μηχανικής και μηχανολογικών Κατασκευών.

Βασικοί στόχοι του Διαγωνισμού ήταν:

  • η εξοικείωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών με σύγχρονα μοντέλα εκπαίδευσης βασισμένα στην προσέγγιση S.T.E.A.M. (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) καθώς και στη μαθητοκεντρική προσέγγιση της γνώσης, ώστε να μπουν βάσεις για τη δημιουργία ενός ανοικτού περιβάλλοντος ανακαλυπτικής μάθησης που θα δημιουργήσει ενεργούς και δραστήριους πολίτες.
  • η προώθηση της συνεργασίας, του ομαδικού πνεύματος μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, υλικών και λογισμικών, καινοτόμων εκπαιδευτικών ιδεών και πρακτικών μέσα από την χρήση ανοικτών τεχνολογιών.
  • η ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών, η ενθάρρυνση της μαθητικής πρωτοβουλίας,  η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, η δημιουργικότητα των μαθητών.
  • η προώθηση της Υπολογιστικής Σκέψης στους μαθητές ως εργαλείο επίλυσης και εμβάθυνσης σε προχωρημένα θέματα της επιστήμης των υπολογιστών.

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ GITHUB

Robotmaniacs-3gym-thess

3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Save the Planet with the Smart electrical Robot car

https://github.com/robotmaniacs-3gym-thess/repos.git

Οι υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί της ομάδας Robotmaniacs-3gym-thess

Γεωργία Αμανατιάδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΠΕ83, Ιωάννης Παπαθανασίου, Φιλόλογος ΠΕ02

Το κανάλι μας

youtube