ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2014-2015 Εργασίες μαθητών Επιστολή προς τον Δήμαρχο

Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας:

σκουπίδιαΣτην πρόσφατη εκδρομή του σχολείου σας επισκεφτήκατε ένα μέρος της περιοχής σας και μείνατε έκπληκτοι από τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών και πλαστικών που «εγκατέλειψαν» εκεί οι διάφοροι επισκέπτες. Επιστρέφοντας στο σχολείο αποφασίσατε να στείλετε μια επιστολή στο Δήμαρχο της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που είδατε και απαιτώντας ταυτόχρονα να λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στο τέλος της επιστολής εκφράστε την επιθυμία να βοηθήσετε εθελοντικά στο έργο αυτό.

Εργασία της Μαρίας Παπαγγέλου, Β2

Θεσσαλονίκη, 22-4-2015

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Στον πρόσφατο περίπατο του σχολείου μας επισκεφθήκαμε τον πανεπιστημιακό χώρο του Α.Π.Θ., που βρίσκεται κοντά μας. Κάθε φορά που έχουμε περίπατο, πηγαίνουμε εκεί και κάθε φορά αντικρίζουμε την ίδια αηδιαστική και στενόχωρη εικόνα. Σκουπίδια στο έδαφος, σπασμένοι και λερωμένοι κάδοι, βρώμικα νερά μαζί με σκουπίδια στο 'πρώην' σιντριβάνι, όλα μαζί απαρτίζουν την τραγική εικόνα που βλέπουμε συχνά.

Θερμή παράκληση, λοιπόν, να ληφθούν κάποια μέτρα, για να καθαριστεί, μα και να μείνει καθαρό αυτό το μέρος. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να μοιράσουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου στους φοιτητές ενημερωτικά φυλλάδια σε σχέση με την καθαριότητα, όπως επίσης και ν' αναρτηθούν απαγορευτικές πινακίδες, σε πολλά σημεία, που να αποτρέπουν τον κόσμο να ρυπαίνει εκείνη την περιοχή. Η τιμωρία με πρόστιμο ή με προσφορά κοινωφελούς εργασίας είναι εξίσου καλές ιδέες.

Είναι όμορφο να ζούμε σε καθαρούς τόπους, όμως πολλοί από εμάς δεν το καταλαβαίνουν. Ασφαλώς, δεν μπορούμε να τους το επιβάλουμε αμέσως, μα με παρουσιάσεις κι ενημερώσεις σχετικά με την καθαριότητα του περιβάλλοντος, πολλοί θα ευαισθητοποιηθούν και θα συνετιστούν. Όλοι οι μαθητές του σχολείου μας είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να καθαριστεί η περιοχή του Α.Π.Θ., μα και οποιοδήποτε άλλο κοντινό μέρος στο σχολείο μας.

Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις απόψεις και τις προτάσεις μας.

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

 

Εργασία της Ελένης Μπαλτζή, Β2

Θεσσαλονίκη, 22-4-2015

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης επισκεφθήκαμε πρόσφατα τον πανεπιστημιακό χώρο στα πλαίσια του σχολικού περιπάτου και σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή, για να σας εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τη ρύπανση της περιοχής.

Αν όχι το σημαντικότερο, τότε ίσως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο χώρος στα πανεπιστήμια είναι βρώμικος, αποτελεί το σιντριβάνι που βρίσκεται στη μέση της πλατείας του Χημείου. Το σιντριβάνι αυτό είναι το πιο βρώμικο σιντριβάνι που έχουμε αντικρίσει ποτέ. Είναι συνέχεια γεμάτο με ένα βρώμικο πράσινο υγρό κι έχει αναπτυχθεί στην επιφάνειά του ένα στρώμα βακτηριδίων και ποιος ξέρει τι άλλου είδους μικροοργανισμών, που όχι μόνο προσφέρει ένα αντιαισθητικό θέαμα, αλλά είναι κι επικίνδυνο, καθώς, όταν πέφτουν οι μπάλες μας μέσα στο σιντριβάνι, εμείς αναγκαστικά βάζουμε τα χέρια μέσα σ' αυτό το υγρό πράσινο στρώμα, για να τις πάρουμε, βάζοντας, ίσως, σε κίνδυνο την πολύτιμη υγεία μας.

Ένα άλλο πρόβλημα που μας ενοχλεί, όταν πηγαίνουμε εκεί, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παντού πεταμένα σκουπίδια και γυαλιά, που χαλάνε την εικόνα των πανεπιστημίων. Όπως επίσης και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παγκάκια που είναι τοποθετημένα σ' αυτή την πλατεία. Αυτά είναι γεμάτα γκράφιτι και κολλημένες τσίχλες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πού να κάτσουμε.

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να καλέσετε ένα συνεργείο καθαρισμού, για να καθαρίζει το μέρος ή να οργανώσετε καθαρισμό της περιοχής από εθελοντές. Σ' αυτή την εθελοντική δράση θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε κι εμείς, για να εξασφαλίσουμε στην περιοχή μας και τους κατοίκους της έναν 'καθαρό' τρόπο ζωής. Ενημερώστε μας, αν επιθυμείτε, για τις τυχόν μελλοντικές αποφάσεις σας, σχετικά με το θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε με αυτήν την επιστολή μας.

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Το κανάλι μας

youtube