ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2013-2014 Εργασίες μαθητών Το πορτρέτο ενός μετανάστη

Mε αφορμή το απόσπασμα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα και την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, στις 21 Μαρτίου, δόθηκε η ομαδική εργασία:

Είσαι δημοσιογράφος και γράφεις ένα σύντομο ρεπορτάζ με τίτλο

«Το πορτρέτο ενός μετανάστη» στο οποίο και παρουσιάζεις μια περίπτωση μετανάστη που γνωρίζεις (ή και φανταστικού προσώπου). Θα σε βοηθήσουν οι πιο κάτω ερωτήσεις.

  1. 1. Πώς ονομάζεται το πρόσωπο που μας παρουσιάζεις?
  2. 2.Από πού κατάγεται και πού ζει?
  3. 3.Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα? (για ποιους λόγους?)
  4. 4.Ποιες δυσκολίες συνάντησε στο νέο του περιβάλλον?
  5. 5.Ποια συναισθήματα μπορεί να νιώθει για το γεγονός ότι είναι μετανάστης;

 

«Το πορτρέτο ενός μετανάστη»

Δημοσιογράφος: Γεια σας. Το σημερινό ρεπορτάζ αναφέρεται στο ρατσισμό που βιώνουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Η δημοσιογραφική ομάδα μας έκανε μια έρευνα και στα πλαίσια αυτής, πήρε συνέντευξη από ένα μετανάστη. Το όνομά του είναι Λιόν Ζιμπάμπουε και κατάγεται από την Αφρική.

Πριν μερικά χρόνια, πήρε τη δύσκολη απόφαση να μεταναστεύσει στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα πλέον ζει σ? ένα μικρό χωριό έξω από τη Σπάρτη κι έχει ανοίξει ένα μικρό παντοπωλείο. Στην αρχή, έψαχνε να βρει δουλειά, αλλά του ήταν πολύ δύσκολο, γιατί δεν ήξερε τη γλώσσα. Επιπλέον, δεν έβρισκε δουλειά κι επειδή κάποιοι του φέρονταν ρατσιστικά, δηλαδή του φέρονταν άσχημα, τον κορόιδευαν, γελούσαν μαζί του και τον κοιτούσαν περίεργα.

Πολλές φορές στενοχωριόταν, προβληματιζόταν, ένιωθε διαφορετικός, του έλειπε η πατρίδα του κι οι συγγενείς του, μέχρι που σκέφτηκε ακόμη και να γυρίσει πίσω. Σιγά σιγά τα ξεπέρασε όλα αυτά. Με τον καιρό, οι άνθρωποι τον γνώρισαν και σταμάτησαν να του φέρονται ρατσιστικά. Κατάφερε ήδη να δημιουργήσει και δική του οικογένεια. Αισθάνεται, τώρα πια, πολύ χαρούμενος και δε μετανιώνει ποτέ, λέει, για την επιλογή που έκανε να μεταναστεύσει στη χώρα μας.

Ιωάννα Μύσταξ, Μαρία Παπαγγέλου, Μαρία-Τσαμπίκα Ιορδανίδου Α2

Το κανάλι μας

youtube