ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2013-2014 Επισκέψεις Τοιχογραφίες και γκράφιτι

Οι μαθητές της Α? τάξης με πρωτοβουλία της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών Σαβοπούλου Νικολέτας επισκέφτηκαν την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία στεγάζεται στην οδό Μουσών 47 σ? ένα διατηρητέο κτίριο παραδοσιακού ρυθμού, σαν αυτά που συναντάμε συνήθως στη βόρειο Ελλάδα (Καστοριά, Γρεβενά κ. α.)

Κατά την επίσκεψή μας έγινε προβολή εικόνων με θέμα την τοιχογραφία από τα αρχαία χρόνια έως και το σύγχρονο γκράφιτι. Είδαμε παραδείγματα από τις προϊστορικές τοιχογραφίες που ήταν ζωγραφισμένες σε σπηλιές (Λασκό, Αλταμέρα) με θέματα από κυνήγι. Έπειτα περάσαμε σε θέματα του Μινωικού Πολιτισμού, με τοιχογραφίες της Σαντορίνης και ακολούθησαν ρωμαϊκές τοιχογραφίες από την Πομπηία, βυζαντινές με διάφορα θρησκευτικά θέματα, τοιχογραφίες από την Αναγέννηση με ανθρωποκεντρικά θέματα και προοπτική, για να καταλήξουμε στα νεοκλασικά.

Μας μίλησαν δύο φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών για το πού, πώς και για ποιο λόγο εμφανίστηκε το γκράφιτι και είδαμε εικόνες από το εξωτερικό και τον ελληνικό χώρο.

Μετά την παρουσίαση περάσαμε στην αυλή και με τη βοήθεια των φοιτητών τα παιδιά ζωγράφισαν ατομικά σε χαρτί το δικό τους θέμα, προσπαθώντας στη συνέχεια να το περάσουν με σπρέι σε μεγάλη επιφάνεια, καθώς και να βάλουν την υπογραφή τους (tag).

Στο τέλος της επίσκεψης συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο με τις εντυπώσεις μας, καλές ή κακές, που όπως αποδείχτηκε από τις απαντήσεις ήταν πάρα πολύ καλές.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη

Το κανάλι μας

youtube