ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2012-2013 Πολιτισμός Το μπαλέτο στο 3ο, Λίμνη των Κύκνων

Το Σάββατο, 3/11 στις 6.00 το απόγευμα,

στο αμφιθέατρο του 3ου Γυμνάσιου

παρακολουθήσαμε την παράσταση μπαλέτου

Λίμνη των Κύκνων


του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, που δόθηκε στη «Σκάλα του Μιλάνου»

swan-lake-zakharova

Η υπόθεση

 Πράξη 1η
Ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ στα 21α γενέθλιά του διασκεδάζει στην αυλή του παλατιού του με διάφορους συνομήλικούς του. Όλα τα κορίτσια αναζητούν την προσοχή του και θέλουν να χορέψουν μαζί του. Κατά τη διάρκεια της γιορτής η μητέρα του τού δίνει μια βαλίστρα και τον ενημερώνει ότι στην ηλικία που έφτασε θα πρέπει να παντρευτεί. Ο Ζίγκφριντ παίρνει τη βαλίστρα και πηγαίνει με τους φίλους του στο δάσος για κυνήγι.

Πράξη 2η
 Ο Ζίγκφριντ, μόνος του, βρίσκει ένα απόμερο μέρος σε μια μαγεμένη λίμνη με κύκνους και μένει άφωνος από την ομορφιά ενός κύκνου με στέμμα στο κεφάλι. Από τον κύκνο μαθαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι μια κοπέλα, η Οντέτ που ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ τη μεταμόρφωσε σε κύκνο, όπως άλλωστε κι όλους τους κύκνους της λίμνης, κι ότι η λίμνη σχηματίστηκε από τα δάκρυα των γονιών τους. Μαθαίνει ακόμη ότι ο Ρόθμπαρτ είναι ο μεταμορφωμένος μέντορας του Ζίγκφριντ. Ο μόνος τρόπος να σπάσει το μαγικό ξόρκι είναι αν ένας άντρας αγνός στην καρδιά, υποσχόταν την αγάπη του σ? αυτήν. Τη στιγμή που ο Ζίγκφριντ ήταν έτοιμος να της υποσχεθεί την αγάπη του ο Ρόθμπαρτ απομακρύνει την Οντέτ από την αγκαλιά του και προστάζει όλες τις κοπέλες-κύκνους να χορέψουν πάνω στη λίμνη, έτσι ώστε να μην μπορεί ο Ζίγκφριντ να τις κυνηγήσει. Ο Ζίγκφριντ μένει μόνος του.

  Πράξη 3η
Είναι η μέρα των γενεθλίων του πρίγκιπα. Η μητέρα του έχει φροντίσει και εμφανίζονται ως υποψήφιες νύφες έξι πριγκίπισσες. Ο Ζίγκφριντ δε θέλει καμιά, αφού σκέφτεται την Οντέτ. Η μητέρα του τον αναγκάζει να χορέψει. Στη διάρκεια της γιορτής έχουμε τέσσερις χορούς: ρώσικο, ισπανικό, ναπολιτάνικο και μαζούρκα. Τότε εμφανίζεται και ο Ρόθμπαρτ φέρνοντας μαζί του την κόρη του Οντίλ, στην οποία έχει δώσει τη μορφή της Οντέτ. Ο πρίγκιπας εξαπατάται, νομίζει ότι είναι η αληθινή Οντέτ και ζητά από το Ρόθμπαρτ να την παντρευτεί. Τη στιγμή της υπόσχεσης ο Ρόθμπαρτ φροντίζει να εμφανιστεί από το παράθυρο η πραγματική Οντέτ, που νομίζοντας ότι ο Ζίγκφριντ την πρόδωσε, φεύγει πληγωμένη κι απογοητευμένη.

  Πράξη 4η
Η Οντέτ έχει επιστρέψει στη λίμνη κλαίγοντας. Εκεί την παρηγορούν οι υπόλοιποι κύκνοι. Κάποια στιγμή έρχεται και ο Ζίγκφριντ. Της εξηγεί την εξαπάτησή του από το Ρόθμπαρτ και ζητά να τη συγχωρέσει. Η Οντέτ τον συγχωρεί. Το τέλος της ιστορίας έχει δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την τραγική εκδοχή ο Ζίγκφριντ αρπάζει την Οντέτ και πνίγονται και οι δύο στη λίμνη. Σύμφωνα με την ευτυχισμένη εκδοχή, ο Ζίγκφριντ συγκρούεται με το Ρόθμπαρτ και καταφέρνει να τον νικήσει. Τα μάγια λύνονται, όλοι οι κύκνοι μεταμορφώνονται και πάλι σε κοπέλες κι ο Ζίγκφριντ παντρεύεται την Οντέτ.

 

Επιμέλεια: Ανθή Τσακίρη

 

Το κανάλι μας

youtube