ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2012-2013 Επισκέψεις Επίσκεψη της Γ' τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η Γ' Γυμνασίου πήρε μέρος στο πρόγραμμα "Το σχολείο στο Μουσείο", ύστερα από την πρωτοβουλία των καθηγητριών κ. Κανταρτζή και κ. Ζιώγα. Επισκεφτήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο την έκθεση "Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης" όπου τα παιδιά συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη ζωή των Εβραίων και έκαναν μια σχετική παρουσίαση.

Μπαίνοντας στο Μουσείο, μας οδήγησαν σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και μας εξήγησαν τι ακριβώς θα κάνουμε. Μας χώρισαν σε δυάδες, δίνοντας από ένα χαρτάκι στην κάθε ομάδα. Το καθένα είχε διαφορετικό χρώμα, και πάνω του υπήρχε μια εικόνα ή μια λέξη. Έπρεπε, λοιπόν, η κάθε ομάδα να βρει την αντίστοιχη εικόνα ή λέξη στο χώρο της έκθεσης. Κατόπιν, όφειλε να καταγράψει τις πληροφορίες και στο τέλος να κάνει την παρουσίασή της στα υπόλοιπα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό μάθαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους Εβραίους. Να μερικές απ' αυτές:

Άφιξη των Εβραίων

Το 145 π.Χ. φέρεται ως η πρώτη ημερομηνία εγκατάστασης των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Όμως, δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την εγκατάσταση αυτή.

Τρόπος ζωής

Οι πρόσφυγες ομόγλωσσοι Εβραίοι δημιούργησαν ξεχωριστές ομάδες "προστασίας", συνοικίες, το Kehalim. Οι Kehalim περιλάμβαναν οικογένειες με κοινή προέλευση και δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους μετανάστες. Η αγορά βρισκόταν κατά την οθωμανική περίοδο γύρω από τη σημερινή Βενιζέλου. Μικρομάγαζα Εβραίων, Ρωμιών και Τούρκων συνυπήρχαν αρμονικά. Οι Εβραίοι ίδρυσαν και πολλές συναγωγές, δηλαδή χώρους λατρείας.

Βίλες

Γνωστές βίλες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα είναι εξοχική βίλα του Καρόλου Αλατίνη, που στεγάζει σήμερα τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας. Επίσης είναι γνωστή η βίλα Καπαντζή, το σημερινό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, όπως και η βίλα Μπιάνκα, όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη. Ακόμη υπάρχει η βίλα Μοδιάνο, το σημερινό Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψή μας.

3gymthes-mouseio-thes 1

3gymthes-mouseio-thes 2

3gymthes-mouseio-thes 3

3gymthes-mouseio-thes 4

3gymthes-mouseio-thes 5

 

 

 

 

 

Το κανάλι μας

youtube