ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2011-2012 Προγράμματα Πρόγραμμα Comenius. Το ταξίδι στη Λισαβόνα

Το σχολείο μας, το 3ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMENIOUS, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Η πρώτη συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Το ταξίδι των παιδιών για την Πορτογαλία ξεκίνησε στις 18 Απριλίου και τελείωσε στις 22. Τα παιδιά με ώρα Πορτογαλίας ήταν στον προορισμό τους στις 2 μ.μ. Το σχολείο τους υποδέχτηκε με πολύ ζεστασιά και? ένα γεύμα. Αργότερα οι γονείς των πορτογάλων μαθητών ήρθαν να παραλάβουν τους Έλληνες μαθητές.

Το πρώτο πρωί τα παιδιά πήγαν στο σχολείο για να παρακολουθήσουν μαθήματα ιστορίας και μαθηματικών! Στην αίθουσα της ιστορίας όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν μια παρουσίαση για τα μνημεία της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Αργότερα στην αίθουσα των μαθηματικών τα παιδιά μαζί με τους μαθητές του τμήματος έπαιξαν διάφορα παιχνίδια και έμαθαν να κάνουν origami! Όταν τελείωσαν το μάθημα, όλα τα παιδιά του προγράμματος πήγαν στην Λισαβόνα με πλοίο και ξεναγήθηκαν στην πόλη. Όλα τα μνημεία που είδαν ήταν πανέμορφα. Το βράδυ γύρισαν όλοι σπίτι τους.

Την Παρασκευή, η μέρα των παιδιών ξεκίνησε νωρίς, καθώς έπρεπε να ξεναγηθούν στην πόλη Sintra. Το λεωφορείο ξεκίνησε από το σχολείο στις 8.30 πμ και η πρώτη στάση ήταν σε ένα αξιοθέατο το οποίο ονομαζόταν ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ. Μετά από μισή ώρα έφτασαν στον επόμενο προορισμό τους, ένα σπήλαιο το οποίο κατοικούνταν από μοναχούς. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν μέσα στο σπήλαιο και παρατήρησαν το τρόπο ζωής των μοναχών. Ο τελευταίος τους προορισμός ήταν η πόλη Sintra. Στη Sintra τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν αναμνηστικά για τους φίλους και τις οικογένειές τους. Επίσης τα παιδιά επισκέφτηκαν και ένα μουσείο. Το μουσείο περιείχε στον πρώτο όροφο μια συλλογή από πολύτιμους και σπάνιους λίθους ενώ στον δεύτερο είχε μια μεγάλη συλλογή από απολιθώματα και σκελετούς δεινοσαύρων και άλλων ζώων. Στο τέλος αυτής της μέρας τα παιδιά είδαν διάφορα μνημεία της Sintra. Τα παιδιά γύρισαν στα σπίτια τους στις 7.30 μμ.

Το Σάββατο ήταν η ελεύθερη μέρα των παιδιών με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν. Οι οικογένειες τούς πήγαν να επισκεφθούν διάφορα μνημεία της Monte de Caparica αλλά και της Λισαβόνας και του Belem. Επισκέφθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της Πορτογαλίας όπως το Torro de Belem, Christo Rei, Mostreiro de Jeronimus.

Την Κυριακή το πρωί τα παιδιά έπρεπε να αποχωριστούν τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν για να έρθουν στην Ελλάδα. Το ταξίδι τους για την Ελλάδα ξεκίνησε στις 9.20 π.μ. ενώ έφτασαν στην Ελλάδα στις 10μ.μ.

Στις 25 Απριλίου τα παιδιά της Πορτογαλίας ήρθαν στην Ελλάδα και έφυγαν στις 29.

comenius1 12

comenius1 1

 

 

 

 

 

 

Το κανάλι μας

youtube