ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Ευφροσύνη Ιορδανίδου Γ΄2

Στις 1 Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα του AIDS.

aidsΤο ΑΙDS σημαίνει Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσο της σεξουαλικής επαφής με άλλο άτομο χωρίς προφυλάξεις.Επίσης μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης του AIDS είναι η κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, μη επαγγελματικό τατουάζ, τρύπημα αυτιών κλπ., Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες, μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος, τοκετός, θηλασμός.

Δεν μεταδίδεται με σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα, αγκαλιά, φιλί, χειραψία, τσιμπήματα εντόμων, συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό, κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους, συνύπαρξη σε εργασιακούς χώρους, σε γυμναστήρια, πισίνες, εστιατόρια, συναυλιακούς χώρους κλπ. Το AIDS δεν κολλά με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, ούτε από τα έντομα. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό και να αισθανόμαστε άνετα δίπλα στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό.

Αν νομίζεις ότι έχεις κολλήσει AIDS:

Αν έχεις λόγους να πιστεύεις ότι είχες μια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή ή ότι με κάποιον άλλον τρόπο σου έχει μεταδοθεί ο HIV, πήγαινε αμέσως στο κοντινότερο νοσοκομείο ή στην κοντινότερη Μονάδα Λοιμώξεων (μάθε την κοντινότερη στην περιοχή σου τηλεφωνώντας στο 2107222222) και ζήτησε να σου χορηγηθεί η PEP (προφύλαξη μετά την έκθεση). Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και σίγουρα εντός 72 ωρών από την ώρα που νομίζεις ότι κόλλησες. Η PEP ουσιαστικά είναι αντιρετροϊκή αγωγή και θα πρέπει να την ακολουθήσεις για συγκεκριμένο διάστημα (δεν πρόκειται για χάπι μιας μέρας). Καλό είναι να μην κάνεις άσκοπη χρήση.

Βιβλιογραφία

Υγεια Α-Ω

Θετική φωνή

Βικιπαιδια

HIV and AIDS

Το κανάλι μας

youtube