ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Ακολουθούν δύο κείμενα για το facebook, που έγραψαν οι μαθητές του Β3 Ανθή Τσακίρη και Κώστας Ντούφας.

Το να διαθέτει κάποιος ένα λογαριασμό στο facebook έχει πολλά προτερήματα αλλά και εξίσου και πολλά μειονεκτήματα. Επομένως, κάποιος που θέλει να δημιουργήσει ένα τέτοιο λογαριασμό πρέπει να εξετάσει σοβαρά και τα υπέρ και τα κατά.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του facebook είναι πως με το συγκεκριμένο λογαριασμό μπορείς να επικοινωνήσεις με τους δικούς σου ανθρώπους και να μαθαίνεις τα νέα τους γρήγορα, εύκολα και χωρίς κόστος.

Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις άτομα απ? όλον τον κόσμο, που στην καθημερινή σου ζωή θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γνωρίσεις.

Πέρα απ? τα πλεονεκτήματα, το facebook όμως έχει και πολλά μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα, μια συνομιλία και στη συνέχεια γνωριμία με κάποιο άγνωστο, μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες.

Ακόμη, χρησιμοποιώντας κάποιος γκρίγκλις για να μιλήσει ευκολότερα και συντομότερα, επηρεάζεται και ίσως κάποια στιγμή να επηρεάσει και τον τρόπο τον οποίο χρησιμοποιεί για να γράψει άλλα κείμενα.

Συν τοις άλλοις, ένα άτομο, συνήθως στην εφηβεία, μπορεί εύκολα να εθιστεί από την ενασχόληση με το facebook και να γίνει πιο κλειστός και απόμακρος από την κοινωνία.

Τέλος, από τη στιγμή που θέτεις έναν τέτοιο λογαριασμό σε λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει εκ μέρους σου, να προσβάλει τους φίλους σου, ενώ αυτοί θα νομίζουν πως είσαι εσύ.

Συνοψίζοντας, κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το facebook πρέπει να δει τα υπέρ και τα κατά, έτσι ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί σωστά και χωρίς προβλήματα.

Κώστας Ντούφας, μαθητής του Β3

 

Στην εποχή μας πολλά παιδιά, όπως εγώ, χρησιμοποιούν το facebook ως ένα τρόπο για να γλιτώσουν από την πραγματικότητα. Όμως αυτό είναι αλήθεια ή ψέμα; Υπάρχει πιθανότητα να ωφεληθείς από το facebook ή όχι; Σίγουρα υπάρχουν πολλά Υπέρ αλλά και πολλά Κατά του facebook.

Ας ξεκινήσουμε με τα Υπέρ. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  1. Μπορείς να ψυχαγωγηθείς με πολλούς τρόπους, π.χ. να ακούς μουσική, να δεις βιντεάκια, να παίξεις κ.ά.
  2. 2. Στο facebook όλοι είμαστε ίσοι. Δεν ξεχωρίζουμε ο ένας από τον άλλο, ποιος είναι σημαντικός και ποιος όχι.
  3. Μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα και άφοβα αυτό που ήθελες, αλλά δεν είχες το θάρρος να το φωνάξεις δυνατά.
  4. Ακόμη, σου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσεις με φίλους από το εξωτερικό, αφού δεν μπορείς να τους δεις από κοντά.
  5. Δε χρειάζεται να βάλεις τα πραγματικά σου στοιχεία. Γίνεσαι αυτός που θα ήθελες να ήσουν, όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άλλοι τόσοι και παραπάνω κίνδυνοι. Ορίστε μερικά Κατά που πρέπει όλοι να τα ξέρουμε.

  1. Είναι κακό να δημοσιοποιείς τις φωτογραφίες σου, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει, αφού πλέον είναι ιδιοκτησία του facebook.
  2. Το facebook δικαιούται να διατηρήσει τα στοιχεία σου ακόμη και μετά τη διαγραφή του προφίλ σου.
  3. Το facebook έχει πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά μας δεδομένα, τα οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει.
  4. Ποτέ δε μιλάμε ή κάνουμε φίλους αγνώστους. Ποτέ δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα που φοράει, ενώ μιλάμε.

Αβίαστα, λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το facebook μας ωφελεί, αλλά και ταυτόχρονα μας βλάπτει. Γι? αυτό πρέπει να προσέχουμε πού και σε ποιον δίνουμε τα στοιχεία μας, αλλά και ποιες προσωπικές μας εμπειρίες, ποια μικρά μας μυστικά μοιραζόμαστε με? χιλιάδες άλλους.

Ανθή Τσακίρη, μαθήτρια του Β3

Το κανάλι μας

youtube