ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Μπορεί να ξέρουμε τον Πολύφημο ως ένα αφιλόξενο μονόφθαλμο γίγαντα που έφαγε έξι από τους συντρόφους του Οδυσσέα, υπάρχει όμως και η ευαίσθητη πλευρά της ζωής του.  Γιατί ο Κύλωπάς μας είχε κι αυτός αισθήματα και κάποτε, όπως είναι φυσικό, αγάπησε.

Ζούσε κάποτε μια νηρηίδα, η Γαλάτεια, που ήταν κόρη του Νηρέα και μιας θαλάσσιας θεότητας. Το όνομά της ήταν Γαλάτεια, που σημαίνει κάτασπρη σαν το γάλα. Ο Κύκλωπας την είδε και την ερωτεύτηκε. Σύμφωνα όμως με μια παράδοση η Γαλάτεια ήταν ερωτευμένη με ένα άλλο νέο, τον Άκη, που ήταν γιος του θεού Πάνα και μιας Νύμφης των νερών.

Μια μέρα η Γαλάτεια αναπαυόταν στην ακρογιαλιά, ακουμπώντας στο στήθος του εραστή της. Για κακή τους τύχη όμως, τους είδε ο Πολύφημος, που ήταν γνωστός ζηλιάρης. Κι επειδή ο Πολύφημος δεν άντεχε να χαίρεται τη Γαλάτεια ο Άκης, γι' αυτό πήρε ένα βράχο, τον πέταξε και σκότωσε τον Άκη. Η Γαλάτεια λυπήθηκε πολύ για τον άδικο χαμό του Άκη και τον μεταμόρφωσε σε ποταμό με καθάρια νερά.

Αυτή ήταν η δυσάρεστη εκδοχή της ιστορίας. Υπάρχει όμως και η ευχάριστη, σύμφωνα με την οποία η Γαλάτεια όχι μόνο ανταποκρίθηκε στον έρωτα του Πολύφημου αλλά έκαναν μαζί τρία παιδιά, τον Κελτό, τον Ιλλυριό και τον Γαλάτη που ήταν αντίστοιχα οι επώνυμοι ήρωες των Κελτών, των Ιλλυριών και των Γαλατών. Για το πώς έγινε κι έσμιξαν ο Πολύφημος με τη Γαλάτεια δεν έχουμε δυστυχώς καμιά πληροφορία.

1900 Odilon Redon  El ciclope

Ο Κύκλωπας παρακολουθεί την Γαλάτεια που κοιμάται, Redon Odilon, 1900

Το κανάλι μας

youtube