ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2015-2016 Εργασίες μαθητών Γιατί να μάθω αρχαία ελληνικά

Πώς απάντησε η Ελένη Διαμαντή του Α1 στα μεγάλα ερωτήματα που μας απασχόλησαν συζητώντας για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών: «Γιατί να μάθω αρχαία ελληνικά;» , «Γιατί ν' ασχοληθώ με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και να τον μελετήσω;»

Γύρω μας βλέπουμε καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μας γοητεύουν.

Οι επιστήμες, όπως η ιατρική, η αστρονομία, τα μαθηματικά, χρησιμοποιούν την αρχαία ελληνική γλώσσα, π.χ. ονόματα πλανητών, ιατρική ορολογία κ.λ.π.

Στη λογοτεχνία και την ποίηση οι συγγραφείς και οι ποιητές αντλούν τα θέματά τους απ' την αρχαιότητα. Στις καλές τέχνες, όπως τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, οι καλλιτέχνες εμπνέονται απ' τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τη μυθολογία, π.χ. όπως οι ταινίες: οι 300, Αργοναυτική εκστρατεία, Τιτανομαχία, μουσικά θέματα, τεχνοτροπία κ.ά.

Η βιομηχανία της μόδας, των αρωμάτων, των καλλυντικών χρησιμοποιεί επίσης ονόματα απ' την ελληνική μυθολογία, π.χ. «Κούρος», «Μούσα» κ.ά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δένει στα μοντέλα της ονόματα που σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα, π.χ. Lancia Y (ύψιλον), Lancia Delta (Δέλτα), Lancia Mousa (Μούσα) κ.λ.π.

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες και οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν ονόματα απ' την ελληνική μυθολογία και ιστορία, π.χ. Άρης, Ηρακλής, Απόλλων.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο μεγάλος ήταν ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων, αφού μπόρεσε να επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει όλους τους τομείς του παγκόσμιου πολιτισμού.

Το κανάλι μας

youtube