ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2014-2015 Εργασίες μαθητών Ο Μικρός Πρίγκιπας, Μαρία-Τσαμπίκα Ιορδανίδου Β2

Να σχολιάσεις τις ακόλουθες 3 σειρές από το απόσπασμα του βιβλίου ''Ο Μικρός Πρίγκιπας''

πρίγκηπας«Γνωρίζουμε μονάχα τα πράγματα που εξημερώνουμε, είπε η αλεπού. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίζουν τίποτα. Τ' αγοράζουν όλα έτοιμα απ' τους εμπόρους. Επειδή όμως δεν υπάρχουν έμποροι που να πουλάν φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους. Αν θέλεις έναν φίλο, εξημέρωσέ με».

Εργασία στη Λογοτεχνία, υπεύθυνη καθηγήτρια Τσελέντη Αιμιλία

Πιστεύω πως το νόημα που ήθελε να περάσει η αλεπού μέσα από τα λεγόμενά της είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίσουμε κάτι και να εξοικειωθούμε καλά μαζί του, για να το εμπιστευτούμε και να πούμε πως έχουμε ένα φίλο.

Ακόμη όμως και αυτό το απλό πράγμα, το να αναζητήσουμε νέους φίλους που θα τους αγαπάμε και θα μας αγαπούν, ούτε αυτό δεν είμαστε διαθεμένοι να κάνουμε.

Η φράση «Επειδή όμως δεν υπάρχουν έμποροι που να πουλάν φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους», θεωρώ πως κρύβει μέσα της μια πολύ θλιβερή αλήθεια. Πράγματι κολλάμε σε πράγματα που νομίζουμε πως μπορούν να προσφέρουν συντροφιά και παρηγοριά, όπως π.χ. το φαγητό, η τηλεόραση, ο υπολογιστής και δε πάμε να βρούμε ένα φίλο που θα μας ακούσει και θα μας βοηθήσει πραγματικά να βρούμε λύση στο πρόβλημά μας. Μ' αυτόν τον τρόπο, αν ο ήρωας εξημέρωνε την αλεπού θα δημιουργούταν αυτόματα μια φιλία ανάμεσά τους και θα ήταν μοναδικός ο ένας για τον άλλο στον κόσμο.

Αυτό μας διδάσκει πως η φιλία είναι σημαντικότερη από τα πράγματα που χρησιμοποιούμε για να περάσουμε την ώρα μας, γιατί αν πάθεις κάτι, ο πραγματικός φίλος θα σταθεί στο πλάι σου και θα σε βοηθήσει, ενώ ο υπολογιστής ή η τηλεόραση δεν έχουν αυτή την ικανότητα.

Το κανάλι μας

youtube