ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Αρχική σελίδα Χρονιές 2013-2014 Εργασίες μαθητών Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ vs «Η εποχή των υακίνθων» της Τούλας Τίγκα

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ vs «Η εποχή των υακίνθων» της Τούλας Τίγκα

Η διαφορά των δύο βιβλίων

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Το ημερολόγιο της Άννας ΦρανκΤο ημερολόγιό της είναι ίσως το διασημότερο στον κόσμο. Η Άννα Φρανκ, η μικρή Γερμανίδα-Εβραία που έμεινε με την οικογένειά της επί δύο χρόνια κρυμμένη στη σοφίτα του γραφείου της οικογενειακής επιχείρησης στην Ολλανδία, μεταφέρει τις τραγικές στιγμές της εποχής, φιλτραρισμένες με ανθρωπιά και ένστικτο από την παιδική ψυχή της. Η ίδια (εδώ σε φωτογραφία του 1942) πέθανε από τύφο τον Μάρτιο του 1945, σε ηλικία μόλις 16 ετών, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, αφήνοντας πίσω τη συγκλονιστική μαρτυρία της. Λίγους μήνες προτού πεθάνει είχε γράψει στο ημερολόγιό της:

«Θα έλθει κάποτε η ώρα που θα είμαστε και πάλι άνθρωποι και όχι μόνο Εβραίοι...».

         «Η εποχή των υακίνθων» της Τούλας Τίγκα

Η εποχή των ΥακίνθωνΕγώ είμαι η Ελένη, η πολυλογού! Θέλω να γίνω συγγραφέας και κρατώ ημερολόγιο, ένα χοντρό βυσσινί τετράδιο. Γράφω με τις ώρες! Σα να αδειάζω πάνω στο χαρτί ό,τι μάζευα όλη τη μέρα μέσα μου. Μαζεύω εικόνες, βλέμματα, χειρονομίες, χαρές, στεναχώριες και τις κάνω λόγια. Και βρίσκω καταπληκτική την ιδέα να διαβάζω σαν σε βιβλίο την προηγούμενη ζωή μου. Αυτά που γράφω στο ημερολόγιό μου τα διαβάζω αργότερα με την ησυχία μου, για να βρω μια άκρη. Το έκανα πολλές φορές αυτό και με βοηθούσε να καταλήγω κάπου, να βρίσκω λύσεις ή κάποιες απαντήσεις, ακόμα και να βλέπω τα πράγματα πιο καθαρά. Όλα αυτά τα μπερδεμένα που έριχνα στο χαρτί του τετραδίου μου αναστατωμένη από χαρά, λύπη, θυμό, φόβο ή απογοήτευση, όταν μετά από μέρες τα διάβαζα, με βοηθούσαν να βάζω τις σκέψεις μου σε κάποια σειρά ή τα έβλεπα και από κάποιες άλλες πλευρές.

Η διαφορά των δύο βιβλίων

Η διαφορά των δύο αυτών βιβλίων είναι πως "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία που μιλάει για τις δυσκολίες του πολέμου και για τα συναισθήματα της Άννας.

Όμως, "Η εποχή των υακίνθων" είναι ένα εντελώς διαφορετικό βιβλίο που αφορά ένα κορίτσι στην εφηβεία, την Ελένη, που γράφει κάθε μέρα στο ημερολόγιό της τα προβλήματά της αλλά και τα ευχάριστα νέα της ημέρας της, που σίγουρα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο της Άννας Φρανκ .

                                                                                                                                Όλγα Πιαντιαρίδου, Α3

Το κανάλι μας

youtube