ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Το χρυσόψαρο, Λαϊκό παραμύθι

 Μια φορά ήταν ένας φτωχός ψαράς, κι όλη νύχτα αγωνιζόταν να πιάσει ψάρι και δεν έπιανε. Κόντεψε τέλος η αυγή, έριξε πάλι τ? αγκίστρι του κι έλεγε απομέσα του: «Ω, Θεέ μου, δυστυχία! σήμερα θα πεθάνουν τα παιδιά μου απ? την πείνα».


  Του φάνηκε τότε πως τσίμπησε ψάρι και τράβηξε τ? αγκίστρι. Τι να δει! Ένα ψαράκι χρυσό! Έκανε να το βγάλει απ? τ? αγκίστρι κι άκουσε μια φωνή να του λέει: «Ρίξε το ψαράκι το χρυσό στο γιαλό, και θα δεις καλό».
  ? Ε, λέει με το νου του, να το ρίξω! έτσι κι έτσι δεν θα μου κάμει τίποτε ένα ψαράκι.
  Και το ?ριξε στη θάλασσα. Πάλι ακούει την ίδια φωνή να του λέει:
  ? Τι καλό θέλεις να σου κάμω;
  ? Ε, λέει, να πάω στο σπίτι μου και να βρω ψωμιά και φαγιά.
  Σαν πήγε στο σπίτι του, τα ήβρεν όλα όπως του είπε η φωνή. Είπε την ιστορία όλη στη γυναίκα του.
  ? Αχ, καλέ, του λέει αυτή, αντί να ζητήσεις, τίποτε καλό, ζήτησες ψωμιά και φαγιά;
  ? Ε, καλά, της λέει αυτός. Αν το ξαναπιάσω, τι θέλεις να του ζητήσω;
  Η γυναίκα τού είπε να ζητήσει παλάτια!
  Επήγεν ο καημένος ο ψαράς, έριξε το δίχτυ κι έπιασε πάλι το χρυσόψαρο. Έκανε να το βγάλει πάλι απ? τ? αγκίστρι και άκουσε τη φωνή: «Ρίξε το ψαράκι το χρυσό στο γιαλό, και θα δεις καλό».
  Το έριξε, κι άκουσε πάλι τη φωνή: «Τι καλό θέλεις να σου κάμω;» κι αυτός εζήτησε παλάτια.
  Πάει στο σπίτι του και τι να δει; παλάτια ωραιότατα!
   ? Αχ, του λέει η γυναίκα του, να πά? να το ξαναπιάσεις και να του ζητήσεις συ να γίνεις βασιλιάς κι εγώ βασίλισσα.
  Επήγε πάλι κι έκαμεν όπως έκαμνε και τις άλλες φορές, άκουσε τη φωνή και ζήτησε ό,τι του είπε η γυναίκα του. Μα πάει κατόπι στο σπίτι του, και τι να δει; Μια καλύβα όπως πρώτα, και τα παιδιά του πεινασμένα.

Εργασία: Να δώσετε διαφορετικό τέλος στο παραμύθι «Το χρυσόψαρο».

... Μόλις ο ψαράς ζήτησε απ? το ψαράκι να κάνει αυτόν βασιλιά και τη γυναίκα του βασίλισσα, το ψαράκι πήδηξε στη βάρκα του και του είπε: «Φιλαράκι, είσαι και πολύ μπουνταλάς!!! Η γυναίκα σου σε κάνει ό,τι θέλει κι εσύ δεν αντιδράς καθόλου. Γύρνα σπίτι σου και δείξε το αντριλίκι σου» και μετά πήδηξε πάλι στη θάλασσα.

Ο ψαράς το σκέφτηκε και μόλις πήγε σπίτι, χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και ζήτησε από τη γυναίκα του να φέρεται καλύτερα. Εκείνη του πέταξε ένα βάζο στο κεφάλι κι ο ψαράς απογοητευμένος και πονεμένος, γύρισε στη θάλασσα και ζήτησε από το ψαράκι να τον κάνει κι εκείνον ψάρι, για να γλυτώσει απ? την τρελή γυναίκα του. Το χρυσόψαρο όμως τον λυπήθηκε. Έτσι έκανε τη γυναίκα του ψάρι κι αυτόν βασιλιά και μάλιστα του βρήκε και καινούρια σύζυγο. Έτσι, έζησε αυτός καλά κι εμείς ψαροκαλύτερα!

                                                                   Ιωάννα Αραμπατζή, Α1

Το κανάλι μας

youtube