ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

και των πολιτισμών

Δημήτρης Νικολακάκης

1Ο Banksy (Bρετανός καλλιτέχνης που η πραγματική του ταυτότητα παραμένει άγνωστη), είναι ένας πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης. Ωστόσο, είναι πασίγνωστος για τα graffiti, τα οποία  συνήθως σατιρίζουν ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας.

Η σατιρική street art του και τα ανατρεπτικά επιγράμματα σε συνδυασμό με το μαύρο χιούμορ, εκφράζονται με τη διακριτική τεχνική του stencil, στα graffiti.  Η τέχνη του Banksy αναπτύχθηκε στο  υπόγειο παρασκήνιο του Μπρίστολ, υπό την επήρεια καλλιτεχνών και μουσικών. Οι παρατηρητές του καλλιτέχνη, έχουν επισημάνει ότι το στυλ του είναι παρόμοιο με του Blek le Rat, ο οποίος άρχισε να εργάζεται με stencil το 1981 στο Παρίσι. Ο Banksy υποστηρίζει ότι πηγή έμπνευσής του είναι ο "3D", ένας καλλιτέχνης του graffiti που αργότερα έγινε ιδρυτής της Massive Attack, ενός αγγλικού μουσικού συγκροτήματος.

GRAFFITI

1Στη δουλειά του βλέπουμε συχνά την χρήση του stencil, που είναι μια διαδεδομένη τεχνική του graffiti. Πρόκειται 3για σχέδια που πραγματοποιούνται με το χέρι ή τυπωμένα επάνω σε φύλλα ή κάρτες, και μετά κόβονται συγκεκριμένα κομμάτια, ώστε να μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λόγω της μυστικότητας του Banksy δεν είναι σαφές ποιες τεχνικές χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει τις εικόνες αυτές, αν και ένα σενάριο είναι ότι χρησιμοποιεί τους υπολογιστές για ορισμένες εικόνες, λόγω του ότι τα έργα του δίνουν αυτήν την αίσθηση φωτοτυπίας. Ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του, Wall and Piece, ότι όταν είχε αρχίσει να κάνει graffiti, ήταν πάντα πάρα πολύ αργός και  είτε γινόταν αντιληπτός από την αστυνομία είτε δεν μπορούσε να τελειώσει το έργο με την πρώτη. Έτσι, επινόησε μια σειρά περίπλοκων stencil, με σκοπό την  ελαχιστοποίηση του χρόνου και την επικάλυψη των χρωμάτων. Ο Banksy εμφανίζει την τέχνη του με τα πολιτικά και κοινωνικά της μηνύματα σε δημόσια ορατές επιφάνειες, όπως τοίχους και κομμάτια της φύσης. Δεν πουλάει τις φωτογραφίες ή τις αναπαραγωγές των graffiti του, αλλά δημοπρατείς τέχνης επιδιώκουν την πώληση των δημόσιων graffiti, αφήνοντας το πρόβλημα αφαίρεσης από τους τοίχους στους αγοραστές.

Δικτυακός χώρος του Banksy

4

Το κανάλι μας

youtube